Doar 46% dintre cei care au avut relatii sexuale ocazionale au folosit intotdeauna un prezervativ, rezulta dintr-un studiu al Fundatiei Tineri pentru Tineri.

In prezent, datele arata ca debutul in viata sexuala se realizeaza – in medie – la varsta de 16-17 ani (17,5 ani la fete și 16,1 ani la baieti).

67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual. In acelasi timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifica acest comportament prin faptul ca acel contact sexual a fost neprevazut (36%) sau prin increderea in partener(a) (28%).

"Printr-o analiza comparativa a datelor existente, se poate remarca faptul ca utilizarea metodelor moderne de contraceptie este in crestere, insa procentul actual de utilizare nu este unul suficient. Asadar, in 1999, 40,2% dintre barbati si 28% dintre femei declarau ca au utilizat o metoda moderna de contraceptie la primul contact sexual. In 2004, 64,6% dintre barbati si 44,7% dintre femei utilizasera contraceptia moderna la debutul in viata sexuala", arata initiatorii studiului.

Cele mai recente date arata ca trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener in ultimele 3 luni. Ingrijorator este ca doar 46% dintre tinerii care au avut relatii sexuale ocazionale au folosit intotdeauna un prezervativ in timpul acestor contacte.

Schimband perspectiva, jumatate dintre tineri (47,4%) declara ca a existat cel puțin un caz in care partenerul a cerut folosirea prezervativului; dintre respondentii pusi in aceasta situație, 18,2% au refuzat sa foloseasca prezervativul, iar 6,6% au refuzat contactul sexual cu prezervativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.