Dupa negocieri dure intre reprezentantii organismelor de gestiune a drepturilor de autor si reprezentantii audio-vizualului, incheiate cu interventia unei comisii de arbitraj, s-a decis forma finala a reglementarilor dupa care autorii operelor scrise isi vor primi drepturile. Astfel, prin lege, orice post de televiziune sau de radio trebuie sa plateasca, incepand din aceasta luna, drepturi de autor de minimum 2.000 RON, adica 20.000.000 lei vechi, autorilor carora le va utiliza opera scrisa in emisiunile lor, partial sau total.

Totusi, pentru a beneficia de acest drept, autorul in cauza trebuie sa fi acordat, in mod expres, un mandat de a-i fi gestionat opera unuia dintre organismele de gestiune colectiva, recunoscute oficial, potrivit legii. Decizia 212 din 18/10/2005 si Hotararea arbitrara din 15 octombrie, emise de directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), publicata in Monitorul Oficial nr. 981 din 04/11/2005, stabileste ca plata respectivelor drepturi va fi facuta de societatea difuzoare catre organismul de gestiune colectiva, pana cel mai tarziu la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care a fost utilizata opera.

Initial, cuantumul minim era de 40 de milioane de lei

Negocierile au fost lungi si dificile, in acestea fiind implicate doua comisii de negociere. La prima au participat Societatea Colectiva a Drepturilor de Autor (CopyRo), ca reprezentant al titularilor drepturilor de autor asupra operelor scrise, si, pe de alta parte, Societatea Romana de Televiziune (SRR) si Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), in calitate de reprezentanti ai utilizatorilor de opere scrise. La cea de-a doua comisie, au participat, pe de o parte, CopyRo si, pe de alta parte, SRR si ARCA, in calitate de reprezentanti ai utilizatorilor de opere scrise. Dar, comisiile de negociere nu au putut conveni o forma unica a metodologiei in termenul impus de 45 de zile, astfel ca, la 24 mai 2005, CopyRo a solicitat organismului ORDA initierea procedurii de mediere.

La aceasta situatie s-a ajuns din cauza ca reprezentantii utilizatorilor au propus plata, ca drepturi de autor, a 1,5% din veniturile realizate din utilizarea operelor in cauza, si nu din toate veniturile lor, aratand ca, de fapt, ei trebuie sa faca plati catre trei organisme de gestiune colectiva, iar in practica europeana procentele se situeaza intre 2% si 5%. Dar CopyRo a propus 4% din totalul veniturilor realizate de posturile in cauza, iar remuneratia forfetara alternativa sa fie de 4.000 RON trimestrial, in cazul in care remuneratia stabilita procentual echivaleaza cu o suma mai mica decat acest cuantum.

Declaratiile difuzorilor - verificate de auditori externi

Pana la urma, Comisia de mediere a decis un procent de 3% din acele venituri ale difuzorilor, care rezulta din utilizarea repertoriului protejat, cu precizarea ca atunci cand utilizatorul nu obtine venituri pentru calcularea remuneratiei trimestriale vor fi avute in vedere cheltuielile ocazionate de utilizare, potrivit art. 131 din Legea 8/1996, a drepturilor de autor. De asemenea, comisia a decis ca suma minima a remuneratiei forfetare sa fie redusa la 2.000 RON, adica 20.000.000 lei vechi.

Pentru stabilirea drepturilor, comisia a decis ca fiecare difuzor sa fie obligat ca pana la data de 15 a primei luni a trimestrului urmator sa trimita un raport cu repertoriul utilizat, cu durate, numar de difuzari, autor etc. pentru a se putea face calculul. In plus, organismele de gestiune pot solicita un audit extern, auditorul fiind stabilit prin tragere la sorti.

Repertoriul protejat

Comisia de mediere a decis ca organismul CopyRo sa-si depuna repertoriul protejat, confirmat de ORDA, din care sa rezulte doar numarul de autori, numarul de opere aflate inca in perioada legala de protectie, precum si cel de contracte incheiate cu organisme similare din strainatate. A rezultat ca organismul gestiona la momentul respectiv drepturile a 1.515 autori pentru circa 11.000 de opere, avand in derulare si 4 contracte cu organisme similare din strainatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.