Numarul donatorilor din Romania nu depaseste 2% din populatie, fata de media europeana de 10%

Conform unui studiu realizat anul trecut de Asociatia React, 90% dintre respondenti spuneau ca sunt dispusi sa doneze sange fara a beneficia de recompense materiale, relateaza gandul.info.

Mai mult, 47% dintre respondentii care au donat sange declarau ca au facut-o din convingere si doar 12%, pentru beneficiile acordate donatorilor.

Conform legislatiei in vigoare, la noi in tara, donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, sapte tichete de masa, o zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii, decontarea cheltuielilor de transport si reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun timp de o luna, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

Potrivit aceluiasi studiu, 46% dintre romani isi motiveaza absenta de la donarea de sange prin lipsa timpului liber. De asemenea, teama de a contacta diverse boli in timpul donarii este un factor care-i determina pe 44% dintre cei chestionati sa nu mearga la centrele de transfuzii, in vederea donarii.

Studiul a fost realizat de compania Brennan Research and Consultants, in perioada februarie - martie 2011, in cadrul programului "O sansa pentru viata", pe un esantion de 698 de persoane (donatori si non-donatori), cu varste cuprinse intre 18-60 de ani, din mediul urban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.