Legea prevede ca in cazul in care companiile nu platesc taxa clawback, toate medicamentele din portofoliile acestora sa fie scoase de pe listele de compensate si gratuite in 180 de zile.

Asta inseamna ca produsele respective se vor gasi in continuare in farmacii, dar pacientii le vor plati la pret intreg daca vor avea nevoie de ele, relateaza evz.ro.

Pana in acest moment, toti producatorii au platit taxa clawback, insa multi nu stiu cat vor mai putea face acest lucru. Asa ca au inceput deja sa-si faca calcule, pentru a stabili ce medicamente pastreaza si pe care le scot din proprie initiativa de pe liste.

"Succesul" taxei clawback: Pierdem medicamentele compensate si gratuite?

Primele care vor disparea de pe listele de compensate vor fi medicamentele sub 15-25 de lei. O mare problema se contureaza in zona medicamentelor oncologice. Numai in ultimele 12 luni, au disparut peste 40 de produse. Printre acestea se numara si produse esentiale in tratarea multor forme de boala, cum sunt Natulanul, Bleomicina, Vincristina, Vinblastin si 5 Fluoracil.

Recent, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii conf. dr. Alexandru Rafila a precizat ca lista de medicamente compensate, blocata din 2007, ar putea fi actualizata, in sensul ca s-ar ptuea elimina anumite marci care nu mai exista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.