La editia din acest an a World Travel MarKet, care s-a incheiat ieri la Londra, Romania a incercat sa-i convinga pe cei peste 5.000 de expozanti din 202 tari si regiuni ca este o destinatie turistica sigura si atractiva.

Din pacate, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism si cei ai agentiilor au trebuit sa faca fata intrebarilor privind gripa aviara. Intamplator sau nu, chiar in ziua deschiderii targului de la Londra, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, reaprindea isteria gripei aviare din Delta Dunarii.

Promovare pe bani putini

"Incercam cu resursele financiare destul de modeste pe care le avem sa promovam cat mai bine Romania pe scena turistica internationala. Pentru a participa la WTM 2005, tara noastra a cheltuit 300.000 de lire sterline, in timp ce Ungaria a alocat acestui eveniment 4 milioane de lire sterline", a declarat Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. Romania s-a prezentat la WTM 2005 - al doilea targ de turism din lume, dupa cel de la Berlin - cu un stand de 180 mp, unde 27 de societati si-au expus ofertele turistice. Chiar daca standul tarii noastre a fost amplasat intr-o zona bine pozitionata a expozitiei, alaturi de cele ale Olandei, Rusiei, Finlandei si Scotiei, nu a iesit cu nimic in evidenta, poate si din cauza materialelor de promovare, destul de modeste si stereotipe.

Trebuie precizat ca agentiile de turism si unitatile hoteliere din standul Romaniei de la Londra au beneficiat gratuit de infodesk, in timp ce fiecare reprezentant din standul Ungariei a achitat 5.000 de euro, iar cei din pavilionul Marii Britanii, cate 10.000 de euro.

"Foarte multa lume este interesata sa vina in Delta Dunarii, dar isteria provocata de gripa aviara a facut ca o serie de contracte sa fie anulate. Incercam sa-i convingem pe cei prezenti la targ ca Delta Dunarii este o destinatie turistica foarte atractiva si ca nu exista nici un pericol de gripa aviara", a declarat Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunarii.

Aceeasi parere o are si reprezentantul unei agentii de turism din Bucuresti care precizeaza ca numai in ultima luna 2.500 de turisti straini si-au anulat rezervarile pentru Delta Dunarii din cauza gripei aviare.

Optimism rezervat si gafe

Presedintele ANT, Ovidiu Marian, sustine ca, in afara de Delta Dunarii, turistii britanici sunt atrasi de orasele medievale din Transilvania, de Bucuresti, dar si de circuitele care includ marea si Capitala. "Turistii britanici care vin in tara noastra sunt de nivel mediu, dispusi sa cheltuiasca intre 500 si 700 de lire sterline pentru un sejur de o saptamana in Romania", a declarat Ovidiu Marian.

Este regretabil ca participarea Romaniei la WTM 2005 a fost umbrita de amatorismul si aroganta unor reprezentanti ai ANT, care s-au intrecut in gafe, care mai de care mai stupide. Totul a culminat cu receptia de la Ambasada Romaniei din Londra, unde au fost invitati toti cei prezenti la standul tarii noastre, mai putin cei care au sponsorizat aceasta actiune. In plus, seful biroului de turism al Romaniei de la Londra, Irina Amariutei, a fost complet depasita de organizarea acestui eveniment, fiind prezenta oriunde, dar numai unde trebuia nu... Dar vina nu este a ei, ci a celor din ANT care au trimis-o acolo.

"De la acest targ astept ca toti cei prezenti sa incheie contracte ferme si, astfel, cat mai multi turisti straini sa vina in Romania", spera presedintele ANT.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.