Televiziunea americana NBC va difuza maine un film documentar care contine si un interviu cutremurator cu Mark David Chapman fanaticul care, pe 8 decembrie 1980, l-a impuscat in strada pe celebrul component al Beatles, John Lennon.

In interviul difuzat pentru prima data de un post de televiziune, criminalul declara ca se considera "cavalerul alb", predestinat sa ucida pentru a dovedi lumii ca nu este un "patetic ratat". "A fost ca un tren, un tren asupra caruia pierzi controlul si nu-l mai poti opri", povesteste Chapman. "Nimic nu m-ar fi putut opri... a fost ceva de genul cavalerului alb, intr-o cruciada". Mic si indesat, criminalul Chapman reconstituie in fata camerei de luat vederi planul unei crime care a zguduit la acea data intreaga omenire. "Eram asezat pe covor, cu picioarele incrucisate... mi-am amintit de Lennon si mi-am spus in gand, 'Daca l-as ucide?>>". Chapman marturiseste ca, a planuit crima, crezand ca in acest fel isi va putea regasi propria identitate. Inainte de acest moment, barbatul si-a reamintit ca nu a facut nimic important in viata si ca ar putea muri fara sa devina cunoscut. La polul opus se afla o persoana pe care o ura cel mai mult pentru abilitatea sa de a influenta masele, nimeni altul decat John Lennon, un veritabil muzician, dar si un veritabil conducator de constiinte si militant pentru pace.

O data Lennon declarase: "Nu cred in crime, oricare ar fi motivatia lor". Chapman a vrut sa rastoarne totul. In interviu, el explica: "Incatusa lumea cu succesul si discursul sau", in timp ce pe el insusi criminalul se vedea doar o veriga din acest lant, un barbat fara personalitate. "Ceva din mine s-a rupt", spune Chapman, marcand momentul in care a premeditat uciderea lui Lennon. In noaptea lui 8 decembrie 1980, la cateva saptamani dupa ce Beatles lansase albumul "Double Fantasy", Lennon se intorcea acasa, intr-un apartament de pe strada 72, aproape de Central Park West. Chapman il astepta in apropiere. "Dintr-o data, dinspre drumul ce ducea la Central Park West, i-am vazut limuzina. Am stiut ca este el. Am avut un feeling extraordinar. Si masina lui Lennon s-a oprit. Am auzit o voce in mintea mea spunand: Fa-o! Fa-o!, Fa-o!". Cand a trecut de el, Chapman l-a strigat din intuneric "Hei, domnule Lennon!". Lennon s-a intors, iar Chapman a scos un revolver calibrul 38 si a tras de cinci ori. Patru l-au nimerit in brat, spate si piept. Chapman, fugind isteric striga: "L-am impuscat, l-am impuscat".

Ajuns la spital, Lennon a murit. Pierduse mult sange. In acest timp, Champan se plimba aproape de locul crimei, asteptand sa fie arestat. La politie, a declarat ca aceasta crima nu putea fi evitata si ca, numai asa, se putea salva pe el insusi. "Trebuie sa intelegeti, nu am facut nimic rau. Am gandit ca a fost bine", afirma azi Chapman. Jessica Blankenship, prietena din liceu a lui Chapman declara, in acelasi docummentar de televiziune, ca nimeni nu ar fi crezut ca Mark ar putea fi in stare de asa ceva. La scoala, era un elev foarte bun. "Ceea ce imi placea foarte mult la el era faptul ca se purta ca un gentlemen", a adaugat Jessica. "Boala mintala. E singura mea explicatie. Cred in fortele raului. Cred ca el a fost prins in mainile raului, care l-au influentat".

Interviul care va fi difuzat in aceasta seara de NBC a fost inregistrat in anii ’90 de Jack Jones, autorul biografiei lui Chapman, dar nu a fost difuzat pana acum. Desi criminalul lui Lennon, David Mark Chapman sustine ca anii grei de inchisoare l-au schimbat, Yoko Ono, vaduva lui Lennon, a declarat ca asasinul este inca o amenintare pentru cei doi fii ai artistului, Sean si Julian. Dovada ca, in 2002, judecatorii au stabilit ca Chapman va ramane dupa gratii pentru ca este "imprevizibil".

In acest an, lumea muzicii si-a amintit de Lennon si a marcat 25 de ani de la moartea sa prin lansarea unui album "Working Class Hero: The Definitive Lennon" si o carte biografica "Memories of John Lennon", semnata de Yoko Ono.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.