Numarul elevilor de liceu din Romania care au experimentat consumul de tutun pana la 16 ani a crescut cu 11 procente, fata de anul 1999, potrivit unui sondaj realizat de Agentia Nationala Antidorg (A.N.A.) in cadrul proiectului "Quit and Win", desfasurat in 35 de licee din 5 judete ale tarii.
Cifrele ultimului sondaj realizat de A.N.A. printre tinerii romani indica o noua crestere a numarului de fumatori. Aproximativ doua treimi dintre elevii cu varsta de 16 ani au declarat ca fumeaza sau ca au experimentat consumul de tutun pana la aceasta varsta, iar 32% din adolescenti au recunoscut ca au inceput sa fumeze inainte sa fi implinit 14 ani. Si mai alarmant este faptul ca tot mai multi copii, intre 8 si 10 dintre ei, testeaza tutunul chiar inainte de a implini varsta de 10 ani. A.N.A a incercat sa combata acest fenomen prin proiectul "Quit and Win", desfasurat pentru prima data in Romania. Programul derulat timp de o luna si jumatate si-a propus sa convinga tinerii sa se lase de fumat, iar cei care au reusit sa faca acest lucru au fost premiati. Proiectul a adoptat o noua strategie de reducere a consumului de tutun, bazata pe incurajare si recompensare, care a atras peste 4.000 de adolescenti. Insa, chiar daca fata de alte tari rata de participare a fost foarte mare (67,3% fata de 20-30%), doar 8 elevi fumatori din 13 chestionati au declarat ca au reusit sa reduca numarul de tigari dintr-o zi, insa nu au reusit sa se lase de fumat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.