Producatorii de medicamente avertizeaza ca vor retrage de pe liste medicamentele compensate si gratuite daca Guvernul nu revizuieste taxa clawback.

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) vor retrage medicamentele compensate si gratuite de pe liste daca Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerata nesustenabila, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit ARPIM si APMGR, desi discutiile din luna mai cu Ministerul Sanatatii si cu Ministerul Finantelor, generate de interventia publica a premierului Victor Ponta in prima zi dupa investire, au fost transparente si constructive, nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I din 2012 si pentru revizuirea taxei clawback.

Plata acestei taxe ar obliga companiile farmaceutice sa restranga productia sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate si sa isi reduca personalul, pentru limitarea costurilor.

Exista si riscul intrarii in insolventa a unor producatori locali de medicamente sau retragerea de pe piata locala a unor producatori internationali. Organizatiile de pacienti, dar si farmacistii si medicii, sustin revendicarile companiilor.

Reprezentantii asociatiilor de pacienti sunt hotarati ca bolnavii sa iasa in strada daca vor ramane fara medicamente, pentru ca "oricum nu mai au nimic de pierdut".

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a discutat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu reprezentantii ARPIM si ai APMGR si a preluat propunerile acestora privind rezolvarea situatiei generate de prevederile unor acte normative elaborate de guvernele anterioare.

"Sunt preocupat de aceasta problema inca de la inceputul mandatului. Din pacate este situatie pe care am preluat-o si pe care incercam sa o rezolvam in timp record, pentru ca tensiunile aparute pot duce la situatia unui blocaj in aprovizionarea cu medicamente. Cred ca numai impreuna, prin dialog si transparenta, putem rezolva problemele", a declarat ministrul Sanatatii, citat de gandul.info.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Vasile Cepoi face un apel catre reprezentatii producatorilor de medicamente sa renunte la intentia de a se retrage de pe piata, care ar putea avea consecinte sociale si economice deosebit de grave.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.