Evenimentul a fost marcat si de protestul unui locuitor al Sectorului 2.

Inaintea dezvelirii bustului poetului, primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu a declarat ca acest eveniment dedicat lui Paunescu face parte dintr-o serie de comemorari, trecute sau viitoare, ale unor nume mari ale literaturii romane, precum Mircea Eliade, Pentru Tutea si Mircea Vulcanescu. In primele minute ale ceremoniei, in timp ce Neculai Ontanu vorbea despre opera lui Paunescu, un barbat in varsta de aproximativ 30 de ani a scandat, de pe trotuarul de vizavi, impotriva gestului de a-l comemora pe poet. "Rusine! Adrian Paunescu nu merita asta!", a strigat barbatul de langa politistii care incercau sa il calmeze.

Netulburat, academicianul Eugen Simion a vorbit, de asemenea, despre opera lui Paunescu. "Adrian Paunescu are o opera intinsa, voluminoasa, enorma. Se va confrunta cu timpul (...). Adrian Paunescu a fost si un om politic remarcabil", a spus academicianul.

"Nu merita Paunescu o asemenea mascarada, o asemenea glorificare. Asta este opinia mea. Este o persoana care a facut profund rau societatii romanesti
", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Printre cei care i-au adus un omagiu lui Paunescu s-au numarat si Mihai Cimpoi, academician din Republica Moldova, jurnalistul Tudor Octavian si Gelu Voican Voiculescu. Acesta din urma a vorbit despre modul in care societatea romaneasca l-a uitat pe Adrian Paunescu.

La eveniment a fost prezent si Preasfintitul Varlaam Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, care a vorbit despre personalitatea lui Adrian Paunescu si, impreuna cu Eugen Simion, a dezvelit bustul poetului.

Evenimentul dedicat lui Paunescu a fost contestat si inaintea desfasurarii, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

IICCMER "isi exprima dezaprobarea ferma fata de aceasta initiativa si solicita public Primariei Sectorului 2 sa renunte la acest gest iresponsabil", potrivit comunicatului remis, in care se precizeaza ca printre atributiile institutului se numara si "identificarea responsabililor pentru ideologia si propaganda statului totalitar, precum si evidentierea surselor intelectuale ale formarii gandirii si practicilor totalitare".

Citeste si:
Ciucă: Mesajul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor...
Ciucă: Mesajul  Zilei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.