Social 16 Mai 2012 12:13
Doi jurnalisti din Piatra Neamt au castigat la Curtea Europeana de la Strasbourg procesul cu statul roman, pentru incalcarea libertatii de exprimare.

Guvernul va trebui sa plateasca despagubiri de 18.000 de euro si cheltuieli de judecata de 5.500 de euro, scrie MEDIAFAX.

Prin decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) - data in 10 mai in cazul Petru Frasila si Lucica Ciocirlan versus Romania - se staueaza obligatia statului de a proteja media locala de presiunile politico-economice.

Cei doi au apelat la autoritatile locale din din Piatra Neamt pentru a-i ajuta sa reia controlul asupra radioului pe care il detineau, Radio M Plus. Postul de radio facea parte din societatea Tele M, ai carui reprezentanti au incercat sa opreasca accesul jurnalistilor in redactie.

Curtea de Apel Bacau a decis in martie 2003 ca impiedicarea reclamantilor in redactia radioului constituie o actiune ilicita, de natura a prejudicia activitatile statiei de radio. Reclamantii nu au reusit sa puna in executare decizia tribunalului din cauza opozitiei reprezentantilor Tele M.

Frasila si Ciocirlan s-au plans la CEDO de faptul ca autoritatile competente nu i-au asistat efectiv in demersurile lor de executare a deciziei irevocabile din 6 decembrie 2002 a Tribunalului Piatra Neamt, fiind impiedicati sa-si desfasoare activitatea de jurnalisti, dreptul lor la libertatea de expresie fiind astfel incalcata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.