In 2006, pretul utilitatilor va creste pana la nivelul UE

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este subiectul care ne intereseaza astazi pe toti. Fie ca este politician sau pensionar, mai tot romanul isi da cu parerea despre cum si cand va avea loc "marele eveniment". Trebuie insa ca toti sa stim exact ce ne va aduce integrarea. Trebuie sa fim constienti de faptul ca, intr-o prima faza, preturile vor creste intr-un ritm mult mai accelerat decat salariile. Sau, cum spun autoritatile, "va trebui sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene".

Gazele se vor scumpi cu pana la 900 de lei pe metru cub

"Uniunea Europeana ne-a impus o crestere a pretului la gaze de pana la 25 euro pe mia de metri cubi", a declarat ministrul Economiei Codrut Seres. Totusi, el nu a putut spune exact care vor fi preturile gazelor din 2006 precizand ca schema de tarife este "aproape gata", dar mai trebuie puse la punct cateva amanunte. "Asteptam sa vedem evolutia pietei internationale a petrolului si gazelor naturale", a mai spus ministrul conservator. Domnul ministru se declara totusi optimist: "Suntem norocosi ca avem rezerve de gaze naturale. Alte tari nu au si trebuie sa practice tarife mai mari". Se putea deci si mai rau.

Seres: Vom lua masuri, dar nu stim exact care vor fi ele

Patura sociala care va suporta cel mai greu majorarile anuntate pentru 2006 este reprezentata de oamenii cu venituri mici si mijlocii. Tocmai ei sunt aceia care vor trebui ajutati prin programe sociale si strategii guvernamentale. Teoretic, aceste planuri exista deja, mai ramane ca ele sa fie puse in practica. Guvernul are pregatit un plan de masuri sociale axat pe trei puncte cheie:

1) Continuarea programului inceput in luna septembrie, referitor la schimbarea arzatoarelor.

2) Ridicarea eficientei energetice prin investitii in infrastructura.

3) Reducerea pierderilor de energie termica prin reabilitarea locuintelor.

Acest plan exista, insa numai pe hartie. Singura masura, pusa in practica pana acum, este instituirea tarifului social in cazul energiei electrice. Acest tip de tarifare se aplica acelor utilizatori casnici al caror consum nu depaseste 60 KW pe luna. Modelul, arata ministrul Seres, va fi preluat si pentru gazele naturale. Domnul ministru a uitat insa ceva. Din 2007, prin recomandarile UE, sistemul de tarif social nu va mai putea fi folosit.

Cresterea salariilor ar putea afecta rata inflatiei

"O eventuala majorare a salariilor ar putea determina o crestere a presiunii inflationiste care sa duca la depasirea inflatiei medii anuale prognozate de circa 8,1-8,3 la suta", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei. Acesta a subliniat, pe fondul grevei sindicatelor din invatamant, ca este vorba de majorari importante de salarii care, daca ar fi acordate, impreuna cu cresterea preturilor la gaze naturale, ar putea duce la cresterea indicelui preturilor de consum. Cu alte cuvinte, in conditiile in care gazele oricum se vor scumpi datorita reglementarilor UE, salariile nu vor putea creste prea mult pentru a nu afecta cota de inflatie propusa pentru 2006.

Privatizarea Distrigaz a generat scumpiri in 2004

Privatizarea celor doua distributii de gaze - Distrigaz Sud si Distrigaz Nord - a determinat o crestere a tarifului de distributie cu 10%.
Consumatorul final a suportat o scumpire a gazelor de circa 2%. Initial, investitorii interesati de preluarea celor doua societati de distributie a gazelor au solicitat o majorare anuala a tarifelor de 25%, dar in urma negocierilor, au acceptat plafonul de 10%.
In urma acestor scumpiri rata de scadere a inflatiei a fost serios afectata.

Astfel, daca in 2002 inflatia era de 30% in 2003 scazuse la 14%, iar in 2004 la 9,3%. In 2005 inflatia a scazut cu un singur procent fata de anul trecut, una dintre cauze fiind, fara indoiala, si cresterea preturilor la utilitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.