Liderii celor patru confederatii sindicale, FSLI, Spiru Haret, Alma Mater si FEN, au decis ca greva va continua. S-a decis de comun acord ca acordul propus de guvern sa nu fie semnat.

Principala nemultumire a sindicalistilor e legata de banii alocati pentru marirea salariilor, dar mai sunt si alte probleme ca, de exemplu, acordarea de tichete de masa. Iar propunerea de alocare a 5% din PIB ar fi iluzorie, explica liderii sindicali, pentru ca bugetul care va fi votat de Parlament pentru educatie ar fi doar de 3,8% din PIB.

In replica fata de anunt, premierul Tariceanu a declarat ca guvernul a facut oferta maxima.

"Oferta guvernului in privinta majorarii cheltuielilor pe proiecte pentru imbunatatirea calitatii invatamantului, cheltuieli care sa sprijine elevii si studentii, ramane valabila. In privinta salariilor, guvernul a facut cea mai buna oferta, cea maxima de majorare si peste acest lucru nu putem trece" - a spus premierul Tariceanu.
Premierul roaga sindicatele sa reia cursurile
Primul ministru nu a exclus posibilitatea reluarii negocierilor cu sindicatele din invatamant.
"Putem sa reluam discutiile cu sindicatele. Noi am acceptat plata unor drepturi salariale care nu au fost acordate in perioada 2001-2004 din diferite motive. Am acceptat acest lucru, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca federatiile si sindicatele sa introduca actiune in justitie pentru recuperarea acestor sume. Ele se vor adauga la majorarile pe anul 2006. "
Calin Popescu Tariceanu a explicat si ca, de acum inainte, salariile profesorilor ar urma sa fie platite la timp.

"Am fost de acord, de asemenea, a precizat premierul, sa introducem in legea bugetului o prevedere in baza careia sumele pentru salarii sa fie clar identificate la nivelul bugetelor locale, astfel incat sa existe certitudinea ca salariile profesorilor vor fi platite la timp."

Din punctul sau de vedere, cele 5 procente din Produsul Intern Brut ar reprezenta o certitudine.
"Angajamentul de a cheltui 5% din PIB pentru elevi si pentru studenti ramane valabil in continuare. In aceste conditii, tinand cont ca politica salariala va trebui sa fie una extrem de prudenta anul acesta, pentru a nu reaprinde situatia, rog federatiile sindicale din invatamant sa aiba in vedere aceste aspecte si sa faca un demers pentru reluarea activitatilor scolare, pentru reluarea procesului de invatamant" - a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Instanta va decide in privinta legalitatii grevei
Miercuri, Tribunalul Bucuresti se va pronunta asupra cererii Ministerului Educatiei de a declara greva ilegala. Liderii de sindicat au anuntat ca greva va continua, indiferent de decizia instantei.
Razvan Bobulescu, liderul federatiei Alma Mater a declarat ca s-ar incerca manipularea opiniei publice in legatura cu faptul ca au fost declansate mai multe greve.

"Nu exista o sincronizare a miscarilor sindicale. Nu e vorba de interese politice, ci doar de interesele sindicatelor. Celelalte greve nu au legatura cu greva noastra.

Suntem decisi sa mergem pana la capat. Din organizatiile din teritoriu, doar 5% au propus sa renuntam la greva" - a spus Razvan Bobulescu.
Profesorii planuiesc sa iasa in strada
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a declarat: "Sfidarea si aroganta guvernului ne-au determinat sa luam atitudine impotriva reprezentantilor sai si ai ministerului. Probabil ca Justitia va decide maine ca protestul nostru e ilegal. Organizatiile judetene sunt hotarate sa continue protestul. Chiar astazi, in unele judete, colegii nostri au iesit in strada".
Aurel Cornea a adaugat ca liderii de sindicat sunt deschisi fata de orice demers al guvernului care ar putea duce la dezamorsarea conflictului.
"In numele colegilor nostri fac apel la parinti, la studenti, la elevi, la intreaga opinie publica sa inteleaga demersul nostru disperat pentru conditii mai bune in scoala si pentru salarii mai bune. Ii rugam sa fie alaturi de noi" a declarat Aurel Cornea, liderul FSLI.

Liderii celor patru federatii sindicale au anuntat un miting comun pentru vineri, in Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.