Studentii straini care isi completeaza studiile doctorale in Europa ar putea primi cetatenie, informeaza „Financial Times“. UE doreste sa atraga tineri talentati pentru a-si dezvolta piata educationala internationala.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a sugerat acest lucru liderilor Uniunii Europene la ultimul summit lunar de la Londra. Tony Blair, premierul Marii Britanii, sprijina aceasta idee, considerand-o ca parte a propriei agende de reforme liberale pentru presedintia Uniunii Europene, care se incheie in luna decembrie. UE considera ca universitatile, migratia fortei de munca specializate, cercetarea si dezvoltarea reprezinta miezul programului sau de a creste competitivitatea economica si de a crea locuri de munca, daca vrea sa faca fata concurentei din partea economiilor asiatice.

Dar exista si ingrijorari ca o extindere prea rapida a acestui sistem ar putea declansa un val de programe doctorale sub standardele de performanta, ceea ce ar conduce la un flux de persoane capabile sa "obtina" cetatenia europeana fara sa aiba abilitatile cerute de criteriile UE. Universitatile europene au incadrat multi studenti non-europeni la programe doctorale pe termen lung, deoarece ei platesc fonduri suplimentare si au un grad crescut de specializare. Doar in Marea Britanie, acesti studenti aduc aproape 120 milioane euro pe an acestui sector, ei platindu-si in intregime costurile cursurilor pe care le frecventeaza. In anul 2002, numarul studentilor din afara granitelor Uniunii care studiau in aceste state a fost de 450.000, potrivit unor statistici.

Cea mai mare parte a acestor studenti proveneau din Asia si Africa. Sugestia presedintelui Comisiei Europene distinge Europa de alte regiuni rivale la acest capitol, cum ar fi Statele Unite, deoarece SUA nu ofera automat cetatenie studentilor care-si finalizeaza doctoratul in aceasta tara.

Totusi, in pofida acestui fapt, Statele unite raman cea mai atractiva destinatie pentru studentii straini.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.