16 miliarde $. Atata reprezinta averile insumate ale celor mai bogati 300 de romani.

Suma e naucitoare pentru omul de rand, mai ales daca stam sa ne gandim ca ea reprezinta un procent de 22% din produsul intern brut al Romaniei. Cine sunt "greii" tarii, cum au reusit sa aiba o asa avere si multe alte detalii ale vietii lor pot fi citite acum in cea de a IV-a editie a "Topului 300 cei mai bogati romani", lansata ieri de revista "Capital". Locul I in cel mai disputat clasament al momentului, a fost adjudecat in acest an de omul de afaceri Ion Tiriac, cu o avere estimata la peste un miliard de dolari. El e si primul roman miliardar in dolari. Omul de afaceri care a reusit cea mai spectaculoasa crestere a averii de anul trecut si pana acum e Iulian Dascalu, unul dintre cei mai importanti actori ai pietei imobiliare.

Averea lui a crescut cu nu mai putin de 500% intr-un an, dupa finalizarea complexului Iulius Mall de la Timisoara. Un lucru deosebit de interesant e acela ca limita de intrare in Top a fost ridicata de la 5 la 7 milioane $. Ridicarea acestui plafon, un curs valutar ce a bulversat lumea, problemele cu justitia au fost numai cateva dintre motivele care au facut ca in acest an 41 de oameni de afaceri sa nu mai fie vedete ale Topului. Cea mai importanta iesire e cea a lui Omar Hayssam (90-100 milioane $), care are o situatie incerta, cauzata de cercetarea sa in cateva dosare penale. Pentru acest an, revista "Capital" ne informeaza ca motoarele principale ale cresterii averilor celor prezenti in Top au fost domeniul imobiliar si piata de capital. Bucurestiul are cei mai multi oameni bogati din Romania, respectiv 121 de persoane, cu un total al averilor de aproape 10 miliarde $, fiind urmat in acest an de Cluj.

Fuziunea dintre Banca Tiriac si HVB a fost principalul eveniment al acestui an pe piata bancara din Romania. in noua banca HVB-Tiriac, omul de afaceri detine o participatie de aproximativ 45%, iar mediul de business ii coteaza pachetul de actiuni la o valoare de circa 450 de milioane de euro. La aceasta, se adauga si participatia de aproximativ 45% la compania de asigurari Allianz-Tiriac, a carei valoare de piata se ridica la peste 200 milioane de euro. Reasezarea la finele anului 2004 a diviziei de vanzari de automobile reprezinta o alta mutare spectaculoasa a lui Tiriac. Pe o piata care creste exploziv de la un an la altul, companiile lui Tiriac detin exclusivitatea importurilor in Romania pentru nu mai putin de zece marci, printre care Ford, Mercedes, Hyundai, Jeep si Mitsubishi.

Ion Tiriac - 0,9-1 miliard dolari

Valoarea diviziei Tiriac-Auto este estimata la circa 150 de milioane de euro, insa pozitia pe care o ocupa in piata si numarul mare de branduri recomanda o crestere a valorii acesteia in urmatorii ani. Despre afacerile auto se spune ca nu inseamna nimic daca se bazeaza doar pe vanzari. Ion Tiriac mai detine si o participatie de 15% din compania de cash&carry Metro, acest pachet de actiuni al fostului jucator de tenis fiind cotat la circa 80 de milioane de euro.

Iosif Constantin Dragan - 850 milioane dolari

"Dragonul Albastru", noua imagine a companiei ButanGas, inspira putere si stabilitate pe piata. La 57 de ani de la infiintare, compania lui Iosif Constantin Dragan este prezenta astazi in peste zece tari din doua continente, devenind unul din liderii europeni in distributia de gaz petrolier lichefiat pentru uz casnic si industrial. Cifra de afaceri globala a companiei depaseste un miliard de euro anual. in Romania, omul de afaceri a deschis prima filiala a ButanGas in anul 1995. Dupa zece ani, "Dragonul albastru" ocupa locul trei pe piata romaneasca de GPL, fiind insa lider pe segmentul de propan vrac, unde compania detine 45% din piata. La 30 iunie 2005, ButanGas Romania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 19,84 milioane de euro, cu 59% mai mult decat la jumatatea anului trecut, si un profit de 1,63 milioane de euro. Iosif Constantin Dragan si-a implicat compania si in campania de ajutorare a victimelor inundatiilor, donand butelii si articole de uz casnic si personal, cu o valoare totala de peste doua miliarde de lei, unui numar de 600 de familii sinistrate din judetul Bacau. Omul de afaceri mai detine si tipografia Fed Print.

Sorin Ovidiu -Vantu - 750 milioane dolari

Desi in 2002 Sorin Ovidiu Vantu luase decizia de a-si lichida toate afacerile din Romania din cauza asocierii numelui sau cu scandalul FNI, acest an pare a marca revenirea in forta a omului de afaceri in business-ul romanesc. Potrivit relatarilor, nedezmintite de omul de afaceri, acesta ar controla peste 50% din Petromservice prin intermediul unui off-shore inregistrat in Cipru, Comac Limited. Tot prin comac Ltd. si prin Petromservice, Vantu ar controla Realitatea TV, Radio Total, precum si o vasta retea de radiouri si statii tv locale.

Fratii Micula - 700-750 mil. $ (productie)

2004 a fost un an bun pentru fratii Micula. Grupul European Drinks&Foods, cel mai mare producator local din domeniul FMCG (bunuri de larg consum), a continuat sa-si diversifice activitatea. Potrivit declaratiilor acestora, cifra de afaceri a crescut in anul 2004 cu 25% fata de 2003, iar pe primele opt luni ale anului 2005, cu peste 17% fata de aceeasi perioada a anului 2004. Totodata, in anul 2004, Grupul European Drinks a inregistrat o dublare a profitului net, care a crescut cu 106%, in moneda nationala, fata de 2003. Investitiile grupului acopera si domeniul turistic si media.

Familia Paunescu 700-750 mil. $ (imobiliare, media)

Bobby Paunescu reprezinta cu demnitate familia Paunescu. Cele mai importante investitii ale familiei Paunescu au fost in 2005 in terenuri. Cea mai profitabila afacere din Romania e firma SPET, care se ocupa de shippping, transport de marfa si gestionarea tuturor porturilor de la Dunare. Valoarea de piata a acesteia e de circa 50 de milioane $. Afacerea la care Bobby Paunescu tine cel mai mult e casa de productie Mandragora, care a produs pelicula de succes "Moartea domnului Lazarescu". Planuri pentru 2006: constructia unui complex pe terenul din spatele hotelului Lido.

Ioan Niculae 500-550 mil. $ (comert, asigurari)

Grupul Interagro cuprinde aproximativ 25 de companii, printre care SNTR, fabrica de alcool Alco Zim (100%), Romital Zimnicea si Asirom. Interagro a cumparat anul trecut si combinatul chimic de la Turnu Magurele, care s-a alaturat altor trei companii de profil din portofoliul grupului: Sofert Bacau, Azochim Savinesti si Viromet. Grupul este puternic dezvoltat si in domeniul agriculturii si industriei alimentare, Interagro fiind cel mai mare angrosist de cereale. La sfarsitul anului trecut, cifra de afaceri realizata depasea 600 de milioane de dolari.

Gigi Becali 400-450 mil. $ (sport, imobiliare)

Conform propriilor afirmatii, Gigi Becali detine 743 ha de teren agricol in sudul tarii, 30 ha de padure, o ferma zootehnica in judetul Iasi de peste o suta de capete (oi, vaci, capre), un cont de 350.000 euro, actiuni in valoare de aproape 137 de miliarde lei vechi si creante de aproape 120 de miliarde de lei vechi. inca proprietar al uzinei de la Dragasani si al fabricii de produse electronice din Baneasa, am-bele estimate de specialisti la peste doua milioane de dolari, patronul clubului Steaua sustine ca investitia in fotbal nu i-a adus inca satisfactia materiala dorita.

Dinu Patriciu 400-450 mil. $ (petrol)

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a anuntat ca a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit peste asteptari si o cifra de afaceri record. Activitatea companiei nu a fost afectata de faptul ca omul de afaceri este anchetat si ca a fost nevoit sa isi petreaca o zi in inchisoare. Astfel, in semestrul I al lui 2005, grupul Rompetrol a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1,062 miliarde de dolari, in crestere cu 67% fata de perioada similara a anului 2004. Potrivit datelor oferite de bursa, valoarea actiunilor detinute de Dinu Patriciu era, la finele anului 2004, de peste 600 de milioane de dolari.

Familia Voiculescu 350 mil. $ (media, comert)

Din 2001, Dan Voiculescu s-a retras oficial din business si a ramas doar actionar principal al grupului Grivco, dedicandu-si aproape tot timpul politicii. Cele doua fiice, Corina - care detine o functie de conducere in Fundatia Umanista "Dan Voiculescu" si Camelia (foto) - care a preluat functia de presedinte-director general la Antena 1, au participatii in unele societati din grup. Divizia de media a holdingului si-a adaugat canalul de stiri Antena 3 - dupa o investitie semnificativa intr-o platforma digitala de emisie - plus inca trei reviste. Grupul de firme al familiei a intrat si in domeniul imobiliar.

Dan Adamescu 320 mil. $ (imobiliare)

Dan Grigore Adamescu, impreuna cu fiul sau Bogdan Alexandru, este proprietarul grupului Nova Trade, din care face parte si cel mai mare centru comercial de retail din Romania, Unirea Shopping Center. Chiria incasata anual se ridica la peste 20 de milioane de dolari. Printre alte afaceri importante ale grupului se numara centrele de business Modern si cel din Nerva Traian, compania de constructii Megaconstruct si firma Megavision. Actionar majoritar la Astra Asigurari, Dan Grigore Adamescu a ramas cu 68% din actiunile companiei, dupa ce a vandut 27% catre Unique Asigurari.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.