21 de ONG-uri cer Guvernului Romaniei respingerea propunerii legislative “privind infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor pentru criza de sarcina".

Organizatiile semnatare ridica un semnal de alarma cu privire la corectitudinea unui proiect de lege, initiat de catre parlamentarii Marius Dugulescu si Sulfina Barbu si co-semnat de alti 48 de parlamentari, care introduce consilierea obligatorie inainte de procedura de intrerupere a sarcinii si o perioada de gandire de 5 zile.

Proiect: Avort, doar cu aviz psihologic

Printre organizatiile care si-au anuntat nemultumirile si care au semnat cererea adresata guvernului se numara ASUR (Asociatia Secular-Umanista Romania), Romani Criss, Fundatia Pro Women, APFR (Asociatia de Planificare Familiala din Romania) etc.

"La fel cum celebrul decret 770/1966 prin care erau interzise avorturile justifica masura prin 'gravele consecinte asupra sanatatii femeii' si 'marile prejudicii aduse natalitatii si sporului natural al populatiei', si in expunerea de motive ale acestei legi, Dugulescu-Ceausescu, se face referire la 'sanatatea fizica si psihica a natiunii noastre' sau la efectele avorturilor asupra 'femeii si asupra viitorului natiunii'", a declarat Toma Patrascu, vicepresedintele ASUR.

Aceasta propunere legislativa numeste "consiliere", printre altele, vizionarea de materiale foto si video si parcurgerea unui set de informatii care arata “ca avortul inseamna incetarea unei vieti, deoarece fatul este o fiinta vie chiar din momentul conceptiei sale”.

ONG-urile considera ca acest tip de consiliere nu face decat sa induca sentimente de vina si sa manipuleze luarea unei decizii. De asemenea, perioada de gandire de 5 zile creeaza intarzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sanatatea pacientei.

Demersul este criticat si de Institutul pentru Politici Publice si Societatea Nationala de Medicina Familiei. Violeta Alexandru, director al Institutului pentru Politici Publice, considera ca aceste ore de consiliere, organizate conform propunerii legislative, nu sunt obiective, relateaza evz.ro.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

„In aceasta forma, se speculeaza starea de vulnerabilitate emotionala a femeii si, e fapt, ea este manipulata. Statul ar trebui sa investeasca in planificare familiala, in promovarea anticonceptionalelor, pentru a nu se ajunge la astfel de situatii si sa incurajeze existenta cabinetelor de consiliere pentru femeile aflate in situatii delicate, dar sa nu le oblige pe toate sa treaca prin aceasta procedura”, a declarat Violeta Alexandru.

MS: Nimeni nu poate interzice unei femei sa faca avort

Statistici contradictorii

Parlamentarii au motivat propunerea unei astfel de legi din cauza numarului mare de avorturi inregistrate la noi in tara, in special in randul femeilor tinere si care se afla la prima sarcina, scrie gandul.info.

Datele statistice arata ca pe teritoriul Romaniei din 1958 si 2008 s-au inregistrat 22.178.906 de intreruperi de sarcina
, potrivit datelor furnizate de Asociatia ProVita, care citeaza Centrul de Calcul, Statistica Sanitara si Documentare din cadrul Ministerului Sanatatii.

Citeste si:
Audierile ministrilor propusi in Cabinetul Citu continua in Parlament
Audierile ministrilor propusi...

"Am decis sa initiem un astfel de act normativ in primul rand gandindu-ne la criza demografica si la impactul pe care acest act medical il are asupra sanatatii femeii", a declarat Sulfina Barbu, unul dintre initiatorii proiectului.

Pe de alta parte, ASUR informeaza ca incidenta avorturilor in Romania a scazut mult in ultimii 22 de ani, reprezentand in 2010 doar 15% din valoarea atinsa in 1990; cu exceptia anilor 2001 si 2002, s-au inregistrat scaderi in fiecare an.

In 2010, rata avorturilor in Romania a ajuns, practic, la minimul absolut, atins in perioada Ceaușescu – 480 de avorturi la mia de nascuțti vii fata de 476 in 1987. Valoarea din 2010 este mai mica decat cea inregistrata in 1986, 1988 si 1989 si de aproape 3 (trei!) ori mai mica decat cea din 1982 – desi in acea perioada avorturile erau strict interzise!

Citeste si:
Decizia Guvernului de la 1 iulie: va suspenda ocuparea posturilor...
Decizia Guvernului de la 1...

Tendinta de scadere marcata a incidentei avorturilor din Romania este similara celei inregistrate in alte tari ex-comuniste din zona, in 2010 situatia din Romania fiind aproape identica cu cea din Ungaria si Bulgaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.