Aproape jumatate dintre romanii cu varsta peste 14 ani tin post inaintea Sarbatorii de Paste, femeile fiind cele ce obisnuiesc sa tina post intr-o masura mai mare decat barbatii (57% fata de 40%).

Credinta si normele religioase reprezinta motivatiile cele mai des intalnite pentru persoanele care tin post (70%).

  • Postul Pastelui este tinut de 88% dintre cei care obisnuiesc sa tina post

Sarbatorile cu ocazia carora cei mai multi dintre romani tin post sunt Pastele (88% dintre cei care tin post), Craciunul (77%), sau Postul Adormirii Maicii Domnului (45%). Alte sarbatori mentionate sunt Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (39%), Ajunul Botezului Domnului (27%), Ajunarea din ziua taierii capului Sf. Ioan Botezatorul (26%) , Ajunarea din ziua Inaltarii Sfintei Cruci (24%).

Daca Postul Pastelui si al Craciunului sunt tinute in egala masura de femei si barbati si nu sunt diferente ce tin de varsta, celelalte posturi sunt tinute intr-o mai mare masura de femei si de persoane in varsta (peste 61 de ani).

Mai mult de un sfert dintre cei care tin Postul Pastelui declara ca il tin pe tot (48 de zile)
. Cei care obisnuiesc sa tina doar ultima saptamana a postului intrunesc 42%, procent similar cu al acelora care tin post doar miercurea si vinerea.

  • Doar 5% nu tin post pentru ca nu sunt credinciosi

Sapte din zece persoane care tin post (70%) sunt motivate de credinta si de normele religioase. Alte motivatii sunt legate de sanatate (25%), respectarea traditiei (13%), sau pentru ca se obisnuieste in familie (11%).

Cei mai multi nu tin post pentru ca nu reusesc (35%), in timp ce aproape un sfert nu considera necesar (24%) sau au probleme de sanatate (13%). 6% declara ca nu tin post pentru ca au alta religie, iar 5% pentru ca nu sunt credinciosi.

  • Urban vs. rural: alcoolul nu se consuma in post

La oras, un numar mai ridicat de persoane tin post in primul rand pentru detoxifierea organismului (5%), in timp ce la sate, doar 2% au aceasta ca motivatie principala. In acelasi timp, impactul pe care il are familia este mai mare la sate, 14% tin post pentru ca asa se obisnuieste in casa, in comparatie cu 8% din mediul urban.
Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

In perioada postului, 44% dintre cei care tin post gatesc acasa mai des decat de obicei. Printre preferintele culinare din timpul postului, legumele, verdeturile, salatele (74%) precum si fructele proaspete (73%) sunt la mare cautare. Cei mai multi (77%) dintre cei care tin post nu consuma bauturi alcoolice in timpul acestuia.

Studiul realizat de Mercury Research s-a desfasurat in perioada 19 februarie- 4 martie 2012 prin interviuri fata in fata in randul a 1282 de respondenti cu varsta peste 14 ani si este reprezentativ la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.