60% dintre parinti dau medicamente copiilor fara consult medical si pun in pericol astfel sanatatea copiilor, arata un nou studiu.

Parintii care isi asuma riscul de a administra medicamente fara consultarea prealabila a medicului o fac cel mai des in cazul unor afectiuni precum: tuse, febra, nas infundat, dureri de gat sau de cap.

Ei risca astfel sa agraveze boala sau sa induca un caz de intoxicatie, avertizeaza Asociatia Romana a Producatoilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Ministerul Sanatatii.

De asemenea, 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele si analgezicele. Aceeasi cercetare arata ca 35% dintre copii au luat antibiotice fara sa fi fost consultati de catre un medic.

Romanii apeleaza la automedicatie bazandu-se pe:
- experienta anterioara cu astfel de tratamente;
- pe sfaturile prietenilor si informatiile de pe internet.

Profiluri de parinti/ingrijitori care apeleaza la automedicatie

La automedicatie recurg frecvent mamele cu varste curprinse intre 30 si 49 de ani
. In general, acestea administreaza medicamente copiilor cu varste mai mari, in general peste 6 ani.

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicatie, ingrijesc de regula copii mai mici, cu varste intre 2 si 5 ani
. Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicatiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, cresterile ritmului cardiac, toxicitatea etc.

Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursa de informare, dar si farmacistii sau site-urile specializate.

Studiul a fost realizat in martie 2012 de ARPIM in colaborare cu Unlock Market Research, pe 601 respondenti din mediul urban - parinti cu copii intre 2 și 14 ani. Studiul are o marja de eroare de 4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.