Pentru crestini ortodocsi maine incepe Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.

Pentru crestini ortodocsi maine incepe Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului. Cuvantul post semnifica absenta voluntara, partiala sau totala de hrana, absenta ce are limite variabile. Postul religios al Craciunului este practicat de mii de ani si si face parte integranta din viata crestinului. In traditia crestina postul Craciunului ne purifica sufleteste si trupeste, ne intareste organismul, fiind astfel pregatiti pentru perioada de iarna.

Postul Craciunului are 40 de zile, el incepand pe data de 15 noiembrie si incheindu-se cu data de 24 decembrie ca ultima zi de post. In aceasta perioada crestinii trebuie sa renunte atat la placerile culinare (lapte, carne, oua), cat si la placerile trupesti. Postul reprezinta o excelenta detoxifiere a organismului, ne face san e simtim mai bine sin e intareste sanatatea.

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, avand multe ' dezlegari ' la peste, ulei si vin. Astfel, se mananca peste si preparate din peste :

- in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv ;
- pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului ;
- in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa : 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei) ; 4 decembrie (Sf. Varvara) ; 5 decembrie (Sf. Sava) ; 6 decembrie (Sf. Nicolae) ; 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria); 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul); 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul), daca aceste sarbatori cad martea sau joia ;
- In orice zi din post, daca in acea zi avem hramul bisericii din parohia noastra.

In timpul postului este bine sa se consume doi litri si jumatate lichide pe zi ( apa plata, ceaiuri, supe, etc ) pentru o buna hidratare a celulelor corpului si pentru a ajuta la eliminarea toxinelor . Se cunoaste faptul ca sanatatea trupului si sanatatea sufleteasca sunt strans legate intre ele si acest lucru nu este de neglijat. Este bine ca postul sa fie insotit de rugaciune caci astfel se curata atat mintea cat si sufletul, determinand inaltarea spirituala.

In perioada postului este bine sa evitati situatiile conflictuale sau discutiile contradictorii si sa ii iertati pe toti cei care v-au suparat, inpacadu-va cu ei. Este bine sa va cereti iertare celor pe care i-ati suparat stabilind o buna relatie cu ei. Astfel eficienta postului este cu mult mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.