Cu ocazia Zilei Mondiale a Autismului, ONG-urile din domeniu anunta ca au lansat o petitie in care se cere respectarea drepturilor persoanelor cu autism.

Organizatiile non-guvernamentale au lansat, pe 29 martie 2012, o Petitie publica prin care solicita Statului roman sa recunoasca si sa respecte prevederile Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Din data lansarii petitiei si pana astazi, s-au strans 585 semnaturi.

La ora actuala, in Romania, lacunele si ambiguitatea legislatiei in vigoare, in toate domeniile (sanatate, munca, educatie) afecteaza sau aduc atingere dezvoltarii, cresterii si integrarii sociale a copiilor, tinerilor si adultilor cu autism.

Societatea ii condamna sa traiasca intr-o "Zona gri" in care au "dreptul" doar de a fi ignorati si marginalizati si unde li se refuza adesea educatia in scolile de masa, sunt tratati cu rezerva in spitale si li se limiteaza sansele la recuperare, din cauza unei insfrastructuri insuficiente de asistenta si interventie.

Petitia poate fi semnata atat pe internat, cat si offline, in cadrul evenimentelor pe care organizatiile din Bucuresti care lupta pentru cauza autismului le organizeaza in capitala.

Pana la orele 18, in parcul Unirii din Capitala, se va organiza evenimentul Zona Gri.
Acesta va incerca sa simuleze, pentru locuitorii capitalei, lumea si regulile dupa care functionaza viata persoanelor cu autism, asa cum o condamna sa functioneze atat legislatia actuala, cat si societatea romaneasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.