Cosurile stradale de gunoi vor avea culori diferite in functie de deseul pe care avem voie sa-l aruncam. Colectarea selectiva trebuia facuta inca de anul trecut de catre autoritati si firmele de salubrizare.
Cosurile de gunoi trebuie sa aiba culori diferite, pentru a permite colectarea selectiva a deseurilor. Aceasta este ultima decizie comuna a autoritatilor, semnata recent de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ministrul Economiei, Codrut Seres, si ministrul Administratiei, Vasile Blaga.

Pentru metal si plastic, cosurile trebuie sa fie galbene, iar hirtia si cartonul se vor arunca in cosurile albastre. Pentru sticla vor trebui montate doua cosuri de culori diferite. Astfel, cosurile albe vor fi destinate sticlei albe, iar pentru sticla verde containerele vor avea culoarea verde. Deseurile vegetale vor fi aruncate doar in containerele maro. "Pina in 2019 va trebui sa putem elimina sau reutiliza cel putin 50% din deseurile menajere depozitate. Acest lucru nu va fi posibil daca nu vom implementa sistemul de colectare selectiva a deseurilor", motiveaza aceasta masura Sulfina Barbu. Autoritatile au decis sa adopte culori diferite si pentru reziduuri si materiale periculoase. Reziduurile vor fi aruncate in containere de culoare negru-gri, iar recipientele rosii vor fi destinate celor periculoase.

Lege acoperita de gunoi

Colectarea selectiva a fost reglementata prin H.G. nr. 899/2004 ce prevede responsabilitati clare: "Autoritatile si institutiile administratiei publice locale asigura colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie prin: servicii publice de salubrizare, conform legislatiei in vigoare, sau prin spatii amenajate si dotate, prin amplasarea de containere adecvate". Hotarirea prevedea si amenzi cuprinse intre 1 si 50 de milioane atit pentru persoanele fizice, cit si pentru cele juridice, iar primariile care nu puneau la punct un sistem de colectare selectiva a deseurilor trebuiau amendate cu 80 de milioane de lei. Insa pina acum legea a ramas doar in Monitorul Oficial


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.