Potrivit noului statut al imigrantilor, aprobat saptamana trecuta, cei care muncesc ilegal in Spania pot obtine rezidenta, daca demonstreaza ca muncesc in aceasta tara de cel putin sase luni * In Spania, se afla aproximativ 60.000 de romani, muncind oficial sau la negru

Guvernul spaniol preconizeaza crearea a peste 400 de mii de noi locuri de munca in Spania, in cursul anului 2005. Spania poate absorbi un numar de imigranti care sa reprezinte intre 8 si 10 la suta din populatia sa de 43,2 milioane de persoane, a estimat ministrul spaniol al muncii, Jesus Caldera, intr-un interviu publicat duminica in cotidianul madrilen El Pais. "Aceasta cifra tine cont de posibilitatile de integrare si de functionare a sistemului nostru", a subliniat ministrul spaniol. Jesus Caldera a mai declarat ca nu toate persoanele care muncesc ilegal in Spania ar putea beneficia de noul statut al imigrantilor, aprobat saptamana trecuta de guvern.

Guvernul socialist spaniol condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero aprobase, joi, un mecanism exceptional si temporar de reglementare a statutului imigrantilor care muncesc ilegal in Spania. Aceasta lege ofera posibilitatea oricarui imigrant sa depuna o cerere pentru rezidenta, numai daca poate dovedi ca munceste de cel putin sase luni in Spania. "Seful guvernului a fost moderat cand a estimat ca vreo 800 de mii de imigranti si-ar putea legaliza situatia," a declarat ministrul muncii. Din cei peste un milion de imigranti ilegali (cifra estimata de Ministerul Muncii anul trecut) doar cateva sute de mii ar putea beneficia de reglementare, a explicat Jesus Caldera, fiind foarte prudent in a oferi cifre exacte. Mai multe organizatii care protejeaza drepturile imigrantilor au criticat legea pentru ca ignora cel putin un milion de imigranti care lucreza de mai mult de un an in economia subterana a Spaniei.

In Spania lucreaza, oficial, circa 26.282 de romani, conform Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, iar tot atatia romani muncesc ilegal in aceasta tara. Surse din MAE de la Bucuresti au declarat, insa, ca nu au primit inca legea nou adoptata la Madrid si, de aceea, nu pot informa, deocamdata, care sunt conditiile exacte prin care imigrantii isi pot legaliza situatia. Tocmai de aceea, e greu de estimat numarul romanilor care ar putea beneficia de aceasta lege. Planul guvernului spaniol, pus de acord cu patronatul si cu sindicatele nationale, va intra in vigoare din februarie a.c. pana la sfarsitul lunii aprilie. Dupa finalizarea acestui proces, "nu vom mai tolera ca o singura persoana sa fie angajata ilegal", a afirmat ministrul muncii. "Cel care va angaja un imigrant ilegal va risca grave sanctiuni si noi nu vom ezita sa le punem in aplicare", a avertizat Caldera. Potrivit ministrului spaniol al muncii, "este necesar ca in fiecare an sa fie stabilit numarul exact de imigranti necesari pietei muncii, mai ales ca imigrantii au permis incetinirea procesului de scadere a competitivitatii tarii," a mai declarat el. in ceea ce priveste situatia locurilor de munca, "anul 2004 a fost cel mai bun incepand din 2000, iar 2005 il va depasi", a asigurat Caldera.

De asemenea, Caldera prognozeaza o reducere "importanta" a fluxului de imigranti in anii viitori. in primele zece luni ale anului 2004, numarul muncitorilor clandestini sositi in Spania la bordul unor ambarcatiuni venite din directia coastelor africane s-a diminuat cu peste 20 la suta, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2003. Totodata, un studiu efectuat de Centrul de Investigatii Sociale si intitulat "Activitatea xenofoba in Spania," arata ca numarul spaniolilor care resping imigrantii a crescut de la 8% (1996) la 32% (in mai 2004). Lipsa de simpatie e indreptata mai ales catre africani, asiatici sI est-europeni. Potrivit El Pais, la ora actuala in Spania locuiesc trei milioane de imigranti, ceea ce reprezinta 6,7 la suta din populatia tarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.