In anul 2010, 73,4% dintre romani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizita le implica, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Femeile au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% din respondente declarand ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, 89.4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie. La polul opus, cel mai greu sunt dispuse sa renunte la ingrijire medicala persoanele cu varsta intre 35 - 49 de ani.

Situatia este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat are la baza principala problema a sistemului sanitar - subfinantarea. La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 euro, in timp ce media europeana este de 1800 euro.

Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii - 3.6%, care este de doua ori mai mic decat media europeana, de trei ori mai mic decat Franta, care se afla in fruntea clasamentului alocand peste 9% din PIB sub media tarilor africane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.