Ieri, la ora 17.00, bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii era tot de 3,79% din Produsul Intern Brut. "Practic, pana in acest moment, in cursul celei de-a patra zi de greva generala a cadrelor didactice, guvernul nu a fost in stare sa prezinte o proiectie plauzibila a bugetului pentru invatamant", ne-a precizat Marius Nistor presedinte executiv al Federatiei sindicale "Spiru Haret".

Nici faptul ca de la MEdC isi primesc salariile aproximativ 40% din salariatii bugetari - si care acum sunt in greva generala pe termen nelimitat - nu l-a inspirat pozitiv pe premierul Tariceanu.

Din totalul de 1.039.000 de salariati bugetari, peste 380.000 sunt angajati in sistemul de invatamant. Dar, comparativ cu restul bugetarilor, la salariatii din Educatie sunt cele mai mici cheltuieli de personal. "Acesti 380.000 de salariati consuma doar 1,8% din PIB, in timp ce restul consuma peste 3%! Pentru ca sunt mai importanti angajatii din justitie, maciucarii de la Interne, SPP, SRI si alte categorii asemanatoare de bugetari", este de parere Marius Nistor. "Si asta, in conditiile in care avem cel mai mare procentaj de personal cu studii superioare. Si pe intelectuali e mai bine sa-i tii sub papuc", a mai precizat presedintele executiv al federatiei "Spiru Haret".

Numai ca, aseara, in jurul orei 18.00, situatia se schimbase putin, dar nu decesiv pentru o incetare a grevei generale. Sindicalistii primisera o "mita guvernamentala", reprezentata de o majorare salariala de 8%. Dar guvernul a uitat ca nu doar salariale sunt revendicarile grevistilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.