Conducerea Politiei Capitalei are un plan de reducere a furturilor de telefoane mobile, dar acuza companiile de telefonie mobila ca nu doresc aplicarea acestuia, din interese financiare.

Planul pare simplu: imediat dupa ce un pagubit a raportat furtul unui telefon mobil, compania respectiva sa anuleze, pe linga cartela SIM, si receptorul de semnal al telefonului, astfel incit hotul sa nu se poata folosi de telefonul furat. Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a declarat ieri ca a purtat tratative cu toate companiile de telefonie mobila, dar a primit numai raspunsuri negative. "Conducerile respectivelor companii mi-au spus ca nu au aparatura necesara pentru a face acest lucru, dar eu stiu sigur ca o au, dar nu vor sa o activeze", a spus Tutilescu. El sustine ca firmele de telefonie mobila nu agreeaza aceasta idee, din interese financiare: "Fiecare telefon furat este vindut cuiva care il refoloseste prin cumpararea unei cartele, care aduce bani, in continuare, in contul companiilor de telefonie mobila".

67% dintre tilharii - furturi de telefoane

Chestorul Tutilescu a afirmat ca, in Marea Britanie, anularea receptorului de semnal de la un telefon furat este stipulata intr-o lege. El a adaugat ca, dupa legiferarea acestui lucru, numarul furturilor de telefoane a scazut considerabil in Londra. Potrivit statisticilor Politiei Capitalei, 67% din tilhariile din Bucuresti, in primele noua luni, au reprezentat furturi de telefoane mobile.

Orange analizeaza implementarea solutiei

Specialistii in telecomunicatii din Romania cunosc aceasta problema. Solutia despre care a vorbit chestorul Marian Tutilescu exista si, in viitor, probabil ca va fi si la dispozitia utilizatorilor de telefonie mobila din tara noastra. Oficialii Orange Romania afirma ca analizeaza in prezent posibilitatea implementarii acestei solutii, care necesita o serie de investitii din partea companiei si de aceea trebuie luate in considerare toate implicatiile.

Connex-Vodafone: "Mai exista o solutie"

Reprezentantii firmei Connex-Vodafone spun ca mai exista o solutie la cea propusa de reprezentantii Politiei Capitalei. "La cererea clientului nostru, titularul de cont, putem actiona blocind cartela SIM, insa acest fapt nu influenteaza functiile telefonului. Clientul are posibilitatea de a introduce codul de securitate al telefonului, iar in cazul unui eventual furt, prin schimbarea cartelei, telefonul solicita noul cod de siguranta", ne-a declarat Anca Ghimpeteanu, manager la departamentul plati Connex-Vodafone.

Furturi masive in Marea Britanie

In ciuda masurilor legislative din Marea Britanie, numai anul trecut au fost furate 1,3 milioane de telefoane mobile. Potrivit unei statistici realizate de firma specializata in cercetari de piata, Continental Research, cei mai expusi sint copiii si adolescentii. Astfel, peste jumatate de milion dintre tinerii cu virste cuprinse intre 11 si 15 ani au ramas, in perioada mentionata, fara telefoane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.