Social 8 Martie 2012 11:45
Aproximativ 5.000 de mineri au pornit, joi, intr-un mars pe strazile din Petrosani, dupa ce au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei din oras.

Minerii se indreapta acum spre iesirea din localitate catre Defileul Jiului, pe DN 66 Petrosani-Targu Jiu, scrie hotnews.ro. Peste 5.000 de mineri blocheaza intrarea in municipiul Petrosani, pe DN 66, in zona Livezeni, coloana de manifestanti fiind oprita de liderii de sindicat care nu le permit sa intre in Defileul Jiului, in fata manifestantilor fiind si jandarmi.

Dupa ce au protestat in curtea CNH, minerii au pornit intr-un mars pe strazile din Petrosani, scandand impotriva Guvernului si avertizand ca si-au pierdut rabdarea. Majoritatea minerilor sunt imbracati in salopete de lucru, fluiera si sufla in vuvuzele, iar soferii care trec cu masinile pe langa ei claxoneaza in semn de solidaritate, relateaza MEDIAFAX.

Cei peste 5.000 de mineri care participa la protest provin de la toate cele sapte exploatari din Valea Jului, respectiv Lonea, Petrilea, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani. Cativa protestatari au devenit violenti si au incercat sa rupa cordonul de jandarmi, potrivit Gazetei de Sud. Fortele de ordine au fost prezenta la fata locului de la inceputul protestului.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

Momentan, aproximativ 4.000 de mineri sunt dornici sa continue protestul in afara localitatii Petosani, informeaza Realitatea TV. Zeci de jandarmi au fost mobilizati pentru a opri avansul protestatarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.