Ministrul Mona Musca: "E bizar acest incendiu..."

Pentru cei care credeau ca primele zile ale noului an vor fi lipsite de evenimente majore, incendiul izbucnit la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" le-a mistuit asteptarile. Izbucnit putin dupa pranz (la ora 13,45 au fost anuntati pompierii), focul a cuprins o incapere de langa scena, in care se aflau obiecte de recuzita, draperii, lambriuri, deci materiale combustibile, si un buzunar al scenei. Dupa o ora de la venirea pompierilor, un fum gros se ridica de deasupra intrarii principale a Teatrului de Opereta. Sapte masini cu apa, doua autospeciale de descarcerare, o autoscara mecanica si peste 50 de pompieri au fost folosite pentru a opri incendiul. Interventia a fost ingreunata de mai multe masini parcate in fata teatrului. Cum focul ardea mocnit, iar fumul era foarte gros, treaba pompierilor nu a fost usoara, interventiile lor in punctul critic neputandu-se face decat cu masti. Generalul de brigada Aurel Udor a declarat ca deocamdata nu se poate spune nimic despre cauzele incendiului, acestea urmand sa fie stabilite ulterior. Din fericire, cand s-a declansat incendiul, nu erau nici spectacole, nici repetitii in desfasurare, nici o persoana nefiind afectata de incendiu.

Din cauza fumului gros, care a patruns in mai multe incaperi, clientii si angajatii Cafenelei actorilor au fost evacuati. Cateva explozii ale reflectoarelor din sala de spectacol au raspandit panica in jur. Cortina a ars in intregime, iar lambriurile si tavanul au fost afectate. Apa folosita pentru stingerea focului a ajuns si in Sala Atelier, din acest motiv suspendandu-se primele spectacole programate aici. Scenariul unui incendiu in timpul unui spectacol este unul sumbru, in conditiile in care majoritatea salilor de spectacole din Romania nu respecta normele in vigoare in ceea ce priveste prevenirea incendiilor. Intr-un interviu luat generalului Aurel Udor cu aproape trei ani in urma, acesta declara pentru cotidianul Adevarul ca "in eventualitatea unui incendiu izbucnit intr-o sala de cinema, viata oamenilor e o problema". Din pacate, situatia nu este cu mult diferita in cazul teatrelor, unde materialele inflamabile sunt mult mai numeroase decat intr-o sala de cinematograf.

La putin timp dupa izbucnirea incendiului, ministrul Culturii, Mona Musca, a ajuns la fata locului imediat ce a aflat despre incendiu. A patruns in interiorul Teatrului de Opereta, desi incendiul nu fusese complet stins. La iesire, a declarat pentru Adevarul: "Este deosebit de bizar ca a izbucnit acest foc desi nu se lucra in teatru, nu erau repetitii, nu exista nici un motiv. Directorul de la Opereta mi-a spus ca a verificat totul cu o ora inainte. Eu l-am intrebat de ce a facut asta, iar el a raspuns ca asa face de obicei! N-am inteles ce inseamna asta... Am fost anuntata de mass-media despre incendiu, nu am aflat de la el, cum ar fi fost normal. Nu mi se pare corect ca nu ne-a anuntat imediat despre ce se intampla acolo". Cat despre pagubele produse de incendiu, ministrul a declarat: " A ars o parte din recuzita, depozitata intr-o incapere de langa scena, dar si un buzunar al scenei, cu scaune cu tot. Din cate mi-am dat seama, nu sunt pierderi foarte mari. O sa se alcatuiasca o comisie din reprezentanti ai pompierilor si politiei, dar si alti specialisti in functie de ce va fi nevoie. Vom vedea la ce concluzie vor ajunge."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.