Social 1 Martie 2012 17:39
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea creste cu 5-7% incepand din luna martie, potrivit sindicalistilor din industria alimentara.

2012 se anunta a fi un an la fel de "crud" in privinta bugetului pentru mancare, precum 2011. Anul trecut, romanii au fost fortati sa cheltuiasca cu 15% mai mult pe alimente de baza.

"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru gandul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

  • Ce se va intampla pana la Paste?

"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu pentru gandul.info.

Mezeluri -
Mihai Visan, vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii, nu crede ca vom asista la scumpirea mezelurilor pana de Paste, din moment ce in aceasta perioada cererea oricum este scazuta.

Carne de porc - Reprezentantii patronatului Romalimenta precizeaza nu pot mari preturile din cauza cererii extrem de scazute de pe piata. O eventuala scumpiri ar putea fi la acest produs dupa luna aprilie, potrivit romanialibera.ro.

Paine - Pana la Pasti, "in mod normal", s-ar putea inregistra o crestere de preturi la acest gen de produse, aceasta fiind parerea lui Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.

Carne de miel - Daca anul trecut kilogramul de carne de miel putea fi cumparat cu 20-22 de lei, in acest an pretul sare la 25 de lei, a anuntat Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine din Sibiu, citat de adevarul.ro.

Oua -
Preturile oualor au crescut cu 50% in ultima saptamana, pana la 1,2 lei. Pretul unui ou de gaina a crescut ca urmare a intrarii in vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea oualor produse de gaini crescute in custi mici.

Citeste si:
Un bărbat a fost omorât după ce a refuzat avansurile unui tânăr, în...
Un bărbat a fost omorât după...

De la jumatatea lunii martie productia de oua incepe sa mai creasca, astfel ca pana la Pasti este posibil sa nu mai creasca pretul oualor, care a ajuns la limita maxima. Ramane de vazut daca si comerciantii vor mai umbla la preturi", a precizat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR).

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, imparte viziunea lui Van asupra evolutiei oualor. "In acest sezon suntem dependenti de importuri, iar daca adaugam si faptul ca multe drumuri nationale au fost blocate, putem sa ne explicam situatia actuala. Dupa 15 martie ne asteptam sa apara si oferta din gospodariile taranesti", a spus Stelian Fuia, citat de evz.ro.

Citeste si: Ministrul Agriculturii: Pretul oualor se va stabiliza

Citeste si:
Top 9 produse alimentare de la care nu riști să adaugi kilograme
Top 9 produse alimentare de...

"Pentru perioada urmatoare consideram ca aceste cresteri vor fi intre 20% si 60%. Sunt cifre date de lipsa de materie prima si lipsa de interes a producatorilor agricoli. Anul trecut am avut productii bune, dar profiturile producatorilor au fost mult mai mici", a declarat Tudor Dorobantu, secretar general Agrostar.

Harta preturilor de alimente din tara, actualizate in functie de cele mai recente date de la Ministerul Agriculturii
(click pentru a mari harta)


Harta realizata de gandul.info.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.