Lista ocupatiilor practicate in Romania s-a schimbat. Afla ce aspiratii profesionale pot sa aiba tinerii de azi spre deosebire de cei de ieri.

Daca vrei sa te faci "maestru magician" cu acte in regula, de acum incolo poti. Potrivit unui ordin comun al Ministerului Muncii si Institutului National de Statistica - publicat deja in Monitorul Oficial nr. 128 - de luni, 27 februarie, vom avea 56 de noi meserii in Nomenclator.

  • Internetul la putere

Ministerul Muncii a realizat ca industria Internetului si a comunicarii prin Internet se afla in continua ascensiune in Romania. Astfel, au aparut cateva noi meserii virtuale de specialisti in e-Afaceri, e-Media, e-Sanatate si e-Guvernare.

  • Cheia succesului este evaluarea

In lumea afacerilor, consultanta este o componenta cheie a sanatatii companiei. Serviciile de evaluare devin astfel foarte importante si avem noi calificari pentru "evaluatori de bunuri culturale", "evaluatori de furnizori si programe de formare", "evaluatori externi" si... "evaluator de evaluatori". Calificarea din urma demonstreaza ca evaluarea este un proces pe straturi.

  • Unde erau pana acum?

Nu vi se pare extraordinar ca intr-o tara atat de pasionata de fotbal precum Romania, pana in prezent nu era oficiala meseria de "arbitru de fotbal"? Si televiziunea a fost pare-se ignorata de Ministerul Muncii pana acum, desi se afla in Romania de jumatate de secol. Abia acum am adaugat meseriile de "producator TV" si "jurnalist TV" nomenclatorului.

  • Meserii ciudate

In lista acestora se regasesc si meserii precum "gemolog", "prestidigitator", "hidrogeolog" si "specialist in urmarirea comportarii constructiilor". Este important sa urmarim comportamentul cladirilor, mai ales daca sunt cladiri isterice. Ca Parlamentul Poporului de exemplu.

  • Meserii radiate

Tot de luni, 27 februarie, in Codul Ocupatiilor nu se vor mai regasi urmatoarele calificari: "inspector justitie", "consilier de justitie", "referent de specialitate in justitie", "inspector general judecatoresc", "inspector general notarial" .
Citeste si:
Premierul le-a cerut prefecților evaluarea pagubelor provocate de...
Premierul le-a cerut...

A disparut si meseria de "inspector general penitenciare". Ne intrebam totusi cum se vor realiza inspectiile inchisorilor pe viitor? Va fi o sarcina preluata de specialistii in comportamentul cladirilor?

Pentru ca avem oameni pentru asta!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.