Ponderea depozitelor populatiei in venitul disponibil este mai mica decat in 2002

Imbatranirea tot mai accentuata a populatiei si reforma lenta a sistemului de pensii ingroapa si restul de romani. Ei economisesc tot mai putin. Chiar si in conditiile unei cresteri reale a veniturilor, ponderea depozitelor populatiei in venitul disponibil scade constant inca din 2002.
Concomitent cu aceasta realitate se inregistreaza un apetit in crestere al romanilor pentru credite. Cat de sanatos este acest lucru ramane de vazut. Primul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, afirma ca aceasta evolutie nu este ingrijoratoare. Nu este ingrijoratoare in conditiile in care puterea de cumparare a populatiei va continua sa creasca, iar expansiunea creditului pentru populatie se va face in mod prudent si diferentiat pe categorii de beneficiari. Aceste doua constante nu sunt insa deloc sigure. Recent, staff-ul FMI ne atentiona din usa avionului ca actualul pachet de politici fiscale si monetare "incurajeaza un consum excesiv, deterioreaza echilibrele externe si afecteaza competitivitatea".

Pana acum, ponderea datoriilor in venitul romanilor s-a mentinut relativ constant. Asta pentru ca nivelul sporit al indatorarii a fost sustinut in buna masura de cresterea veniturilor. Stabilitatea financiara a celei mai mari parti a populatiei este insa deosebit de fragila. O modificare a tendintelor cu privire la dobanzi si la cursul de schimb ar aduce pe multi in imposibilitatea onorarii datoriilor. In acest sens este deosebit de interesant modul de structurare a pasivelor financiare ale populatiei. Astfel, in martie 2005, 49,6% din aceste pasive erau reprezentate de credite in lei si 47,9% de catre creditele in valuta. Ponderea creditelor in valuta, care expun populatia la o dubla vulnerabilitate, cea a dobanzii, dar si a cursului, au crescut cu peste 20% din 2003.

Indatorarea, stimulata si de explozia pretului caselor

Explozia la pretul terenurilor si al imobilelor este un alt temei al indatorarii in crestere a populatiei. Un roman care acum un an si jumatate avea un teren de 100 de mii de euro detine in prezent o proprietate estimata la 170 de mii de euro (conform unui raport CB Richard Ellis). Cresterea spectaculoasa a averii sale se reflecta si in faptul ca acum el este eligibil pentru un credit mult mai mare. Greutatea vine insa in momentul in care el vrea sa converteasca bunul in bani. Nivelul de lichiditate care este relativ redus pe piata imobiliara poate determina un blocaj generalizat in acest lant.

20% din banii romanilor stau "la saltea"

In conditiile in care economisesc putin, romanii raman tributari vechilor obiceiuri. Pastreaza economiile in numerar. Aproape 20% din activele populatiei sunt bani care stau "la saltea".
Peste 66% din restul activelor sunt in depozite bancare. Interesanta este cresterea procentului sumelor care sunt canalizate catre actiuni, obligatiuni si plasamente in fonduri de investitii. In martie 2005, 12,1 % din activele financiare ale populatiei erau transpuse in astfel de instrumente. In fapt, romanii manifesta o crestere moderata a interesului lor pentru detinerile de actiuni sau plasamente la fondurile de investitii. Trendul celor care vor un castig mai mare si sunt gata sa-si asume un risc mai mare ramane unul timid comparativ cu cel al vecinilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.