Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat ca sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua in forma actuala.

"Reforma din sistemul sanitar este necesara. Sistemul sanitar din Romania este defect. Intelegem ingrijorarile publicului privind reforma sistemului sanitar. Acesta este invechit si trebuie schimbat", a afirmat Franks in cadrul conferintei de presa la finalul vizitei membrilor FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

De asemenea, eficienta cheltuielilor si modul de organizare a sistemului sunt deficitare, in conditiile in care Romania se confrunta cu o populatie imbatranita, ce urmeaza sa puna presiune pe sistem.

Franks a mai spus, ca impreuna cu autoritatile, s-a convenit acordarea de timp pentru o dezbatere publica completa pe o noua Lege a Sanatatii care sa garanteze ca planul de reforma se bucura de sprijinul populatiei.

Masurile pe termen scurt care trebuie sa fie luate pentru a ne indrepta spre o reforma in sistemul sanitar sunt, in opinia reprezentantului FMI, revizuirea coplatii prin simplificarea ei, asigurand in acelasi timp scutirea membrilor vulnerabili ai populatiei, si continuarea procesului de aliniere a timpului de spitalizare si a numarului de paturi la nivelul Uniunii Europene.

Nu este viabil sa se promita un nivel mai ridicat de beneficii fara o finantare suficienta, indiferent cine administreaza sistemul. Se va acorda un rol mai mare sectorului privat in sistemul sanitar. In conceperea acestui sistem este important sa se asigure resurse suficiente, atat de la buget, cat si din contributiile populatiei, pentru finantarea sistemului”, a declarat Jeffrey Franks.

El anticipeaza ca odata elaborate aceste propuneri pentru reformarea sistemului sanitar, ele vor fi supuse dezbaterii publice in urmatoarele 6 luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.