Vacanta elevilor se prelungeste. Profesorii au hotarit sa continue greva generala si pe timpul negocierilor cu guvernantii, care incep chiar astazi. Dascalii nu se vor mai aseza la catedra pina cind nu vor obtine bani mai multi pentru Educatie.

Profesorii sint dispusi sa nu intre la clasa pina cind nu vor primi cele sase procente din PIB pentru 2006, salarii minime de 250 de euro, subventii pentru carte de 200 de euro pe an, tichete de masa pentru toti angajatii si prima de vacanta. Altfel, elevii se pot bucura de o vacanta prelungita. Cu toate ca Ministerul Educatiei a cerut cadrelor didactice sa-si reia activitatea educationala, a doua zi de greva a fost marcata de proteste ale profesorilor, care au fost insotiti si sprijiniti de studenti. "Nici o lege nu prevede incetarea protestelor pe timpul negocierilor, iar noi nu vom inceta greva decit atunci cind vom obtine bani mai multi pentru Educatie", spune Aurel Cornea, liderul FSLI.

Baiatul premierului sta si el acasa

Si fiul cel mare al premierului Tariceanu, Calin Popescu Tariceanu jr., este in vacanta, datorita grevei profesorilor. El este elev in clasa a IV-a la o scoala de stat din Bucuresti, iar profesorii de aici au intrat si ei in greva. "Am aflat si noi ca se face greva, iar el nu a mers la scoala", ne-a declarat femeia care are grija de baiatul premierului. Pe de alta parte, fostii profesori ai premierului il sfatuiesc sa stinga cit mai repede conflictul din invatamint si sa dea bani mai multi profesorilor. "Salariul meu este bun, dar nu este suficient. Ma asteptam sa fie mult mai bine, atita timp cit 50 de ani am strins cureaua. Acum m-am trezit ca tot amarit sint", se plinge profesorul Alexandru Manescu, profesor la Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti, care l-a avut student pe premierul Tariceanu.

Fara profesori tineri la catedra

In 2005, citeva sute de profesori tineri au parasit invatamintul preuniversitar din Bucuresti. Acestia si-au dat demisia pentru a se indrepta catre alte domenii de activitate, unde exista posibilitatea de a se realiza din punct de vedere material si profesional. Pentru anul 2005-2006, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) se confrunta pentru prima data cu o situatie in care este nevoit sa organizeze testari pentru cadrele didactice necalificate. Numarul profesorilor titulari este insuficient, mai ales in cazul informaticii si al limbilor straine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.