Aproximativ 300 de mineri sunt implicati intr-un protest spontan la cele doua mine, aflate pe Valea Jiului.

Minerii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la mina Lonea, din Valea Jiului, au refuzat sa coboare in subteran. Potrivit liderului de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, minerii care ar fi trebuit sa intre in subteran la ora 6.00 au refuzat sa mearga la lucru, reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit.

"Oamenii sunt adunati in sala de pontaj si nu vor sa intre in subteran. Sunt nemultumiti ca protocolul pe care l-am semnat cu ministrul Economiei in urma cu doua saptamani nu este respectat, iar forurile de decizie din Capitala nu dau semne ca vor sa rezolve problemele existente in mineritul Vaii Jiului", a declarat Tiberiu Cozma pentru mediafax.ro.

Aproximativ 200 de mineri de la Lonea au plecat, la cateva ore dupa inceperea protestului, pe jos, spre sediul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani. Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei - spun ei - refuza sa le acorde.

Intre Mina Lonea, situata in localitatea Petrila, si sediul CNH din Petrosani sunt aproximativ cinci kilometri distanta.

Alti 41 de mineri de la Paroseni care au lucrat in schimbul de noapte au refuzat sa iasa miercuri dimineata la suprafata. Laszlo Domokos, liderul sindical de la Paroseni, a subliniat si el ca nemultumirile oamenilor sunt foarte mari si ca acestia si-au pierdut rabdarea.

Minerii au intrat la ora 22:00 in program si trebuiau sa iasa la ora 7:00, cand a inceput protestul. Dupa aproximativ trei ore de la terminarea programului de lucru, dupa ce au fost convinsi ca problemele lor sunt in faza de negociere si ca ar putea fi rezolvate, acestia au urcat la suprafata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.