In comuna vasluiana Rebricea, aproape 150 de copii merg pe jos intre 10 si 15 kilometri, pentru a ajunge la scoala.

Drumul devine cu atat mai greu pentru micuti iarna, cand gerul si zapada le ingreuneaza mult eforturile, dar si toamna, cand trebuie sa infrunte ploile reci si drumurile noroioase. Pentru acesti micuti, trecerea in clasa a V-a a venit cu prea multe greutati. Au lasat in urma dascalii si scoala din satele lor pentru scoala din comuna si s-au izbit de o realitate nedreapta.

Pentru ei, educatia nu mai este un drept, ci o lupta zilnica

Raluca, o fetita de 11 ani, povesteste: „Dimineata, ne asteptam unul pe celalalt. Intai trec baietii si apoi fetele. Cand este intuneric, luam cu noi lanterne, iar cand ploua, ne luam umbrele, dar tot ne udam. Iarna este si mai greu…trebuie sa mergem prin frig si zapada si ajungem la scoala cu picioarele inghetate…Cand este viscol sau ploua foarte tare, mai vin parintii cu noi sa ne ajute sa mergem. Din cauza drumului, multi dintre colegii mei au renuntat sa mai mearga la scoala. Eu nu renunt orice ar fi…”Mama Ralucai ne spune cu tristete in glas: “Raluca este un copil foarte bun, invata foarte bine si ii place scoala. A fost singura din sat care a luat nota 10 la matematica, la testarea de la sfarsitul clasei a IV-a. Ii este foarte greu acum. De multe ori, imi spune ca ii este frica sa mearga la scoala din cauza drumului, dar nu avem alta solutie.”

Alin, un baietel de 12 ani merge 8 km pe jos pentru a invata la scoala din comuna Rebricea. Anul trecut, Alin a avut media generala 9,10. Anul acesta va incerca sa se descurce si mai bine. “Ma trezesc mai devreme si ajung acasa mai tarziu decat alti colegi. Cateodata mai luam trenul din sat, de la Ratesu pana la Rebricea, dar nu tot timpul pentru ca intarzii la prima ora si nu imi place sa fac asta. Acum se aude ca si trenul va fi particular si atunci ar trebui sa platim daca luam trenul”, spune Alin.

Odata cu trecerea in clasa a V-a, Madalin a trebuit sa se adapteze rapid la schimbarile ce au venit cu noul an scolar – profesori noi, colegi noi, o scoala noua si, cel mai greu, un drum nou catre scoala. Cu tristete in glas, Madalin ne spune: “Este foarte greu sa mergem atat pe jos pentru ca drumul pana la scoala este lung si dimineata cand plecam este intuneric, iar iarna este foarte frig…”.

Joaca, programata pentru sfarsitul saptamanii


Dragos, elev in clasa a V-a, si-ar dori si el sa nu mai fie nevoit sa parcurga un drum atat de lung pana la scoala. Intre scoala, lectii si ajutorul acordat parintilor in gospodarie, timp de joaca nu mai ramane. “Ne este foarte greu cand este noroi deoarece trebuie sa ne luam la noi, pe langa caiete si carti, si cizme de schimb pentru ca nu avem voie sa intram in casa cu incaltarile murdare”, ne povesteste Dragos.

Citeste si:
Peste 4.000 de tablete și laptopuri vor fi donate elevilor de la sate
Peste 4.000 de tablete și...

Bianca este in clasa a VII-a si locuieste impreuna cu parintii si fratele mai mic in satul Craciunesti. In fiecare dimineata, merge 5 kilometri pana la scoala si 5 km inapoi. “De obicei, ma trezesc la 6 dimineata. Pana la scoala fac in jur de o ora. Dupa ore, ma intorc acasa, mananc, imi fac temele si ma pregatesc pentru a doua zi. Pentru joaca nu am timp decat la sfarsitul saptamanii”, povesteste Bianca. Asa arata o zi obisnuita din viata Biancai. In ciuda nenumaratelor dificultati cu care se lupta familia ei, dar si a lungului drum care o desparte de scoala, Bianca nu si-a pierdut motivatia si placerea de a invata.

„Eu sunt un om simplu…am un salariu de 500 lei, dar chiar si asa sunt mai norocos decat altii. Am cu ce sa ma mandresc - cu familia si cu copiii mei. Bianca este in fruntea clasei ei, are numai 9 si 10. Ne-am dori foarte mult un mijloc de transport pentru copii. Le este foarte greu sa tot mearga pe jos atata drum” povesteste cu tristete tatal Biancai.

Citeste si:
Protest în școala unde predă Amalia Bellantoni. Părinții nu o vor...
Protest în școala unde predă...

Doina Amariei, profesoara la scoala din Rebricea, povesteste despre situatia copiilor din comuna: “Copiii ajung acasa tarziu, sunt obositi din cauza drumului si cu greu reusesc sa isi faca temele pentru a doua zi. Mai mult, iarna, ei sunt nevoiti sa infrunte drumul inzapezit. In aceste perioade, copiii vin la scoala ajutati de parinti, acestia facandu-le poteca prin nametii de zapada.”

Cum ii putem ajuta?

Pentru a veni in sprijinul acestor copii, World Vision Romania a lansat campania de strangere de fonduri “Eu cum ajung la scoala?”. Fondurile stranse in urma campaniei vor fi folosite pentru a achizitiona unul sau doua microbuze scolare. Cei care doresc sa vina in ajutorul celor 150 de copii, pot suna la 0900 900 090 pentru a dona 5 euro si 0900 900 092 pentru a dona 10 euro sau pot accesa site-ul organizatiei – www.worldvision.ro, sectiunea „Microbuzul” si sa doneze o suma la alegere.
Pana in prezent, s-a strans suma de 2000 de euro.

Citeste si:
Marius Elisei nu a fost alături de fiica sa în prima zi de școală....
Marius Elisei nu a fost...

Dar mai avem destul de mult pana la strangerea sumei necesare achizitionarii unui microbuz.
Si pentru asta este nevoie si de ajutorul tau!

Haideti sa schimbam in bine realitatea trista a acestor copii si sa le oferim speranta unui viitor mai bun. Te rugam, nu ramane indiferent. Donatia ta poate face diferenta. Impreuna, putem schimba vieti in bine, chiar si cu gesturi mici. Orice ajutor, cat de mic, este binevenit. Chiar si transmiterea informatiei mai departe, catre prieteni si cunostinte, poate insemna un pas in plus facut spre achizitionarea mnicrobuzului dorit.

Mai multe detalii despre campania World Vision - „Eu cum ajung la scoala?” - gasiti pe site-ul organizatiei, sectiunea Microbuzul.

www.worldvision.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.