Sindicatele din invatamant nu inceteaza protestul si cer autoritatilor sa-si respecte promisiunile din campania electorala - respectiv 6% din PIB pentru Educatie, dupa ce pana acum au primit mai putin de 4%

Negocierile dintre autoritati si sindicatele din invatamant au intrat intr-o perioada de asteptare. Dupa ultimele discutii care au avut loc sambata, ieri, primul-ministru a adresat o invitatie catre cele patru confederatii sindicale, pentru fixarea unei intalniri pentru maine. Premierul Tariceanu doreste sa continue dialogul social pentru a gasi o solutie la revendicarile cadrelor didactice, in conditiile in care presedintele Basescu a recomandat fixarea unui buget pentru Educatie la cifra de 5% din PIB: "Aceasta noua runda de negocieri este conditionata de acceptul membrilor sindicali din teritoriu, iar pe durata discutiilor nu se va intrerupe greva in nici una dintre institutiile de invatamant", ne-a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Astazi, la orele 13.00, birourile reunite ale celor patru federatii reprezentative din invatamant se vor intalni pentru a discuta asupra urmatoarelor negocieri, ce se vor desfasura in prezenta premierului Tariceanu.

Oficial, ministerul nu stie ce vor profesorii

Ministerul Educatiei a cerut, ieri, profesorilor sa-si continue activitatile conform programului, deoarece nu a primit o notificare oficiala referitoare la aceste revendicari, conform art. 14 si 15 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca. Sindicatele din invatamant au primit o adresa, pe 24 octombrie, pentru inceperea renegocierii contractului colectiv de munca unic. Potrivit art. 10 alin. 4 din contractul colectiv de munca, din momentul notificarii si pana la finalizarea negocierilor, federatiile sindicale se obliga sa nu declanseze conflicte de interese, se arata intr-un comunicat al ministerului. Protestele sindicatelor continua si astazi, prin organizarea unui pichet in fata Parlamentului, unde azi incep discutiile in plen pe tema bugetului pentru 2006. Protestul va dura timp de doua ore, intre 11.00 si 13.00, iar in toate institutiile de invatamant din tara procesul de predare va ramane oprit, acest lucru insemnand si activitatile extrascolare: excursii, vizite, s.a. La aceasta actiune participa Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Universitare "Alma Mater", iar cererile cadrelor didactice sunt sustinute in intregime de toate organizatiile studentesti.

Sindicatelele cer 194.000 de miliarde pentru Educatie

Bugetul actual a fost fixat la 124.000 de miliarde de lei, iar 5% din PIB inseamna 162.000 de miliarde. Principala revendicare a cadrelor didactice ramane alocarea pentru invatamant a unui procent de 6% din PIB, adica suma de 194.000 de miliarde de lei (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale). Profesorii spun ca procentul actual va fi tot prea mic, sub patru la suta din PIB, desi autoritatile au hotarat ca acesta va fi suplimentat cu 1.800 de miliarde de lei. Revendicarile includ si o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare pentru a acoperi cheltuielile salariale pe trimestrul al IV-lea din acest an. Cadrele didactice mai cer salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamant. Sindicalistii mai solicita anularea OU 63/2005, mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet.

Prefectul de Cluj - nominalizat la sefia MedC

Postul de ministru al Educatiei si Cercetarii, ramas vacant dupa demisia lui Mircea Miclea, ar putea fi preluat de Mihail Hardau, prefectul de Cluj, au declarat surse din cadrul PD-ului, citate de Mediafax.
Hardau a declarat ieri ca i s-a propus preluarea portofoliului de ministru al Educatiei, ramas vacant: "Faptul ca sunt nominalizat este o mare onoare pentru mine, pentru ca inseamna ca este vazuta bine activitatea prefectului in Cluj. Constat prin aceasta nominalizare ca trebuie sa o iau, din nou, de la capat. Este ca o sarcina de partid, dar este ceruta de conducerea PD", a afirmat Hardau, citat de Mediafax. Acesta considera ca daca propunerea va fi validata, el nu se va schimba si va ramane "un amestec de legalitate si bun simt": "Puterea nu ma va schimba. Legalitatea si bunul simt, mentinute in armonie, cred ca sunt cheia succesului meu", a adaugat Mihail Hardau. Prefectul a admis ca administrarea MEdC este o responsabilitate foarte mare, dar considera ca va face fata functiei. Mihail Hardau este profesor universitar la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), membru PD din anul 1996 si presedinte al Biroului Permanent Local Cluj-Napoca al PD. Din anul 2000 a ocupat functia de consilier judetean, iar de la 7 ianuarie 2005 este prefect al judetului Cluj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.