Ministerul Afacerilor Externe a eliberat un comunicat de presa cu cele mai importante precizari pentru acest caz. Ministerul mentine legatura cu autoritatile neozeelandeze care, dupa operatiunile de salvare fara rezultate, nu sunt optimiste.

Romanul, pe nume Mihai Muncus-Nagy (33 ani), participa la un program de cercetari maritime in regim de voluntariat pe insula Raoul din Arhipelagul Kermadec, situat la aproximativ 1.000 km de Noua Zeelanda.

El s-a deplasat, la 2 ianuarie, la orele 06.30 local, la unul din punctele aflate pe tarmul insulei pentru a efectua masuratori legate de temperatura apei. Intrucat la orele 10.00 nu revenise la baza, personalul bazei de cercetare s-a deplasat la punctul respectiv, unde a fost gasita masina si echipamentele aferente, insa cetateanul roman nu a fost gasit.

Misiunea diplomatica romana a contactat autoritatile locale din Noua Zeelanda care au confirmat disparitia cetateanului roman in cauza si, de asemenea, au informat misiunea asupra operatiunilor de cautare initiate la data de 2 ianuarie 2012.

O echipa de cercetatori de pe insula Raoul a efectuat o simulare pe calculator pentru stabilirea curentilor marini si a zonei celei mai probabile pentru cautarile demarate. In data de 3 ianuarie, autoritatile au trimis un elicopter de salvare in zona in care se presupune ca romanul ar fi disparut, pentru efectuarea operatiunii de cautare.

Ca urmare a rezultatelor obtinute, autoritatile neozeelandeze si echipa de cautare au informat misiunea diplomatica a Romaniei ca sansele ca Mihai Muncus-Nagy sa mai fie gasit in viata sunt minime.

Operatiunile de cautare au continuat si in data de 4 ianuarie, fiind intrerupte la lasarea noptii - din cauza diferentei de fus orar.

  • Kinga Muncus-Nagy, despre sotul ei

"A fost selectat pentru un program de voluntariat in Insula Raoul, a plecat in noiembrie si trebuia sa stea pana in aprilie. Este un program pentru conservarea biodiversitatii si pentru combaterea speciilor invazive de pe insula. Ei doresc sa readuca insula in starea in care a fost inainte sa apara omul acolo. Ultima data am vorbit cu sotul meu in noaptea de Revelion, a sunat sa imi spuna «La multi ani!»", a povestit Kinga Muncus-Nagy, citata de MEDIAFAX.
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Ambasada Romaniei la Canberra este in contact permanent atat cu autoritatile locale competente, cat si cu familia persoanei disparute. Sotia biologului si-a exprimat speranta ca totusi el va fi gasit.

"Si eu sper in continuare ca totul o sa fie bine", a spus ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.