Turistii care vor vizita Bistrita in perioada urmatoare vor fi indrumati sa urmeze cinci trasee - Traseul Scolii, al Calugarilor, al Colectiilor, Rondul Cetatii si Traseul Pasajelor - acestea fiind stabilite de specialisti si marcate corespunzator inclusiv cu placute in dalele de pe trotuar.

Istoricul de arta Vasile Duda a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pe fiecare traseu sunt obiective turistice care merita vizitate, cei care le-au alcatuit gandindu-se si la un timp optim de vizitare, transmite MEDIAFAX.

Traseul Rondul Cetatii incepe de la Poarta Ungureasca, actuala strada Nicolae Titulescu, si inconjura vechea cetate medievala porin tot centrul vechi al orasului. Traseul este marcat cu un panou turistic stradal, dar poate fi usor identificat cu ajutorul hartilor puse la dispozitia turistilor gratuit prin centrul de informare turistica situat pe strada Nicolae Titulescu.

Traseul Calugarilor incepe de pe strada Gheorghe Sincai si duce spre cele trei vechi manastiri ale orasului care au existat din secolul al XIII-lea cu urme partiale pana azi. Acesta este cel mai complex traseu din Bistrita.

In ceea ce priveste Traseul Colectiilor, acesta a fost stabilit in asa fel incat sa fie puse in valoare colectiile orasului, expozitiile de arta care pot fi vizitate. "Muzeul este elementul principal al traseului, de la el incepe, dar e si cel mai important. Mai e Sinagoga cu expozitiile pe care le adaposteste, respectiv galeria de arta de pe pietonal, Centrul Cultural Municipal din parcul orasului si Turnul Dogarilor cu expozitiile care se organizeaza aici, la care adaugam Galeriile Uniunii Artistilor Plastici din Complexul Sugalete", a spus Vasile Duda.

Traseul Scolii porneste de la vechea scoala romaneasca ce a functionat la intersectia strazilor Cerbului si Crinilor. Daca vor urma acest traseu, turistii vor vedea cea mai veche scoala din oras, prima biserica din oras, Biserica Evanghelica, statuia lui Andrei Muresanu si multe alte obiective, printre care vechea scoala a piaristilor in care au invatat Gheorghe Sincai si Andrei Muresanu. Pe traseu vor mai putea fi vazute Colegiile "Liviu Rebreanu" si "Andrei Muresanu" care functioneaza in cladiri vechi, dar si Casa memoriala a poetului Andrei Muresanu.

Traseul Pasajelor include cele 22 de pasaje care fac legatura intre centrul istoric si strazile laterale, pasaje care vor fi reabilitate, incepand cu anul viitor, printr-un proiect finantat cu bani europeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.