Vine cel mai greu examen al primarilor: deszapezirea * Actiunea ii costa pe bucuresteni cateva sute de miliarde de lei vechi * In anii trecuti, banii se iroseau pe taxa de asteptare a zapezii * Meteorologii prognozeaza o iarna lunga si bogata in precipitatii

Primariile celor sase sectoare bucurestene pregatesc, impreuna cu firmele de salubrizare cu care au incheiate contracte de servicii publice, programul de interventii in campania de deszapezire din sezonul rece. Prognozata de meteorologi ca fiind una de durata si bogata in precipitatii, aceasta iarna va "inghiti" cu folos cele cateva sute de miliarde de lei pe care le aloca in fiecare an autoritatile locale pentru indepartarea zapezii si a poleiului de pe carosabil. In iernile trecute, banii publici - circa 350 de miliarde de lei vechi - s-au cam irosit pe asa numita "taxa in asteptarea zapezii" achitata pentru utilajele firmelor de salubrizare si ale ADP-urilor, care s-au aflat la dispozitia primariilor, parcate in garaj.

Edilii au alocat si anul acesta fonduri generoase, astfel incat sa iasa cu fruntea sus din cel mai greu examen al mandatului: deszapezirea. Sumele difera insa, de la sector la sector, in functie de darnicia alesilor nostri, dar trebuie aprobate de principalul ordonator de credit - primarul general Adriean Videanu. Edilul-sef al Capitalei i-a convocat in aceasta saptamana pe colegii sai de la sectoare, pentru a pune la punct ultimele detalii din Programul de deszapezire.

Plata iernii incepe la 15 noiembrie

In data de 15 noiembrie, fiecare primarie de sector va activa Comandamentul de Deszapezire si Combatere a Poleiului pentru iarna 2005-2006. Cristian Poteras este primul care a anuntat finalizarea pregatirilor pentru iarna, dar si printre putinii primari care nu s-au sfiit sa faca publice sumele alocate deszapezirii. Astfel, sectorul 6 va fi deszapezit cu 15,5 milioane RON (155 de miliarde de lei vechi) in cele patru luni de iarna. Firma Urban va incasa cate 40 de miliarde de lei pe luna, adica 1,3 miliarde de lei pe zi. Mai zgarcit la capitolul bani publici, primarul sectorului 3, Liviu Negoita, a alocat o suma de trei ori mai mica: 5.891.021 lei RON (58,9 miliarde de lei vechi), la fel ca in iarna trecuta, cand asteptarea zapezii i-a costat pe localnici 200 de milioane de lei zilnic, iar ziua de deszapezire - un miliard de lei vechi, bani incasati de firma Rosal si de ADP.

Primaria sectorului 4 va plati firmei REBU si ADP cate 10-12 miliarde de lei vechi/luna, in total circa 60 de miliarde de lei vechi. In sectorul 1, administratia locala sustine ca fondurile destinate activitatilor de deszapezire vor fi alocate abia la 15 noiembrie. Anul trecut, autoritatea locala s-a fofilat sa prezinte public suma alocata deszapezirii, iar reprezentantii firmei REBU au apreciat "intre 500 si 700 de milioane de lei vechi" costul unei zile de interventie pentru indepartarea zapezii. Nici in sectorul 2 nu s-a stabilit inca - potrivit primarului Neculai Ontanu - suma ce va fi alocata serviciului de iarna, dar edilul are in plan inchirierea mai multor utilaje de deszapezire, avand si el informatia potrivit careia va veni o iarna foarte grea. Anul trecut, societatea Supercom a incasat in sectorul 2, pentru fiecare zi de munca, 650 de milioane de lei vechi, iar "taxa zilnica de asteptare" a fost de 320 de milioane de lei vechi. Primarul Marian Vanghelie ramane si anul acesta cel mai econom primar, el alocand ADP-ului aceeasi suma fixa de 2,5 milioane de dolari (75 de miliarde de lei vechi) pentru serviciile de salubrizare si deszapezire ale sectorului 5, din care serviciul de iarna "inghite" putin peste un sfert din suma, adica 20 de miliarde de lei vechi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.