Maestri prigoniti ai picturilor pe vagoane de metrou, biciclisti oropsiti pina ieri sa mearga doar pe strazile laturalnice ale Capitalei, breakdanceri fortosi si elastici, skateboarderi, hip-hoperi si rockeri au facut duminica, in Bucuresti, o demonstratie de cultura urbana la primul tirg underground de tineret, Kartier 2005.

O garniturade metrou veche si jigarita e pentru graffer-ul Ecs ce era trenul cu bani pentru banditii Americii adolescente. Imbracat in negru, cu o cagula sau cu o masca chirurgicala pe fata - ca sa nu-i ia vaporii mintile, o impresoara cu alti tovarasi, la depou sau pe o linie auxiliara, si ii vopseste minimum un vagon. Totul in doar sase minute, se lauda liceanul cu ispravile lui din Industriilor, Ciurel, IMGB sau Eroilor.

Ironia sortii

La depouri paznicii dorm, problema e cu politistii si cu muncitorii de la Metrorex, care sint mari si solizi, zice Ecs. Singura spaima adevarata n-a tras-o insa de pe urma lor, ci de pe urma a doua metrouri care tre-ceau simultan si l-au prins la mijloc in tunel. Pe 29 ianuarie, am dat cu vopsea la metrou. Am fost multi, am dat pe toata garnitura si nu s-a intimplat nimic. A doua zi ne-au prins, ca ne scriam tag-ul (n.r. porecla) cu markerul pe un vagon. Ne-au facut poze, au venit criminalistii, i-au sunat pe parintii nostri, dar ne-au dat drumul, a vazut graffer-ul ce inseamna ironia sortii.

Desi sint minati de o pasiune mai putin riscanta si nu-s in pericol decit sa-si intinda vreun ligament in plin spectacul, break-dancerii sint nemultumiti ca nu pot sa-si faca antrenamentele in statiile de metrou si in piete. Nu facem nimic rau, nu inteleg de ce nu avem voie. Nu putem sa dam o suta de euro pe o sala, pentru doua ore, spune unul dintre break-dancerii de la tirg.

Protest fara obiect

Afara, alti reprezentanti ai culturii urbane, citiva experti in acrobatii pe bicicleta, fac salturi peste obstacole, chit ca acestea sint niste bancute sau niste prieteni plini de incredere, care s-au culcat pe caldarim ca sa contribuie la exercitiu. Au biciclete de peste o mie de euro, cumparate pe bucati si asamblate de ei, acasa. Imediat dupa tirg, tinerii s-au intilnit cu alti o suta si ceva de biciclisti, in Piata Universitatii, si au pornit-o spre Facultatea de Drept, pe singura pista de biciclete din Bucuresti, plina acum de masini, chioscuri si pietoni. Ei au protestat astfel fata de masura, luata cu ceva vreme in urma de primarie si Politia Rutiera, de a interzice circulatia bicicletelor pe principalele artere din Capitala.

Desi masura fusese suspendata chiar cu citeva ore inaintea protestului, biciclistii n-au renuntat la marsul lor in ritm de melc. Dupa ce problema circulatiei pe artere a fost rezolvata, unii dintre ei spuneau ca protesteaza pentru ca nu stii niciodata daca peste trei luni autoritatile nu vor reveni asupra deciziei. Altii voiau spatii special amenajate, unde sa-si faca linistiti acrobatiile si sa lase treptele scarilor de bloc in pace.

Mai mare la anul

Tirgul underground de tineret Kartier 2005 a fost organizat de Centrul pentru Tineret al Bibliotecii Metropolitane si de Agentia Nationala pentru Tineret. Evenimentul se vrea o avanpremiera la un tirg de anvergura ce urmeaza sa aiba loc anul viitor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.