Romanii vor plati din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale, contributie care nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, de la acest sistem urmand sa fie scutiti aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenti si unii pacienti.

Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sanatate", a fost publicata in 30 noiembrie in Monitorul Oficial.

Coplata reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate, scrie MEDIAFAX.

Suma ce va fi perceputa ca si coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale. Aceasta nu va putea insa depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

"Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata", potrivit legii.

Executivul propunea in noiembrie 2010, cand a fost adoptat proiectul, ca suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic sa nu depaseasca 600 de lei, iar peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile sa fie gratuite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.