Tarifele la energie si gaze vor creste daca ANRE va obliga distribuitorii sa gaseasca solutii de eficientizare a retelelor.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sustine un proiect de lege care sa oblige distribuitorii sa propuna clientilor solutii de eficientizare ale caror costuri pot fi recuperate prin ajustarea pretului de livrare.

Legea ar incepe sa fie aplicata din 2012 sau 2013 si ar duce la cresterea tarifelor la energie si gaze,
conform MEDIAFAX.

"Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei - n.r.) operatorii sistemelor de distributie pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, in cadrul caruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distributie (sau pentru - n.r.) contributia la Fondul de eficienta energetica cu o valoare anuala egala cu 0,5% din cifra de afaceri aferenta activitatii de distributie a energiei in anul precedent", se arata in proiectul elaborat de ANRE.

In spatele proiectului se afla o directiva UE, momentan in dezbaterea institutiilor europene, care va responsabiliza distribuitorii sau furnizorii de energie in privinta planurilor nationale de eficienta energetica. Totodata, directiva va cuprinde si posibilitatea includerii in sistemul de obligatii a cerintelor cu scop social.

Spre exemplu, o solutie pentru eficientizarea consumului de gaze la o scoala ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investitia ar fi facuta de furnizorul de gaze, care ulterior isi va recupera banii prin tarif.

"Operatorii sistemelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite in anul precedent. Economia de energie se va realiza la consumatorii finali si va fi raportata catre ANRE si validata de ANRE", se arata in proiect.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Nerealizarea partiala sau integrala a obiectivului va fi sanctionata prin penalizari echivalente cu un procent din cifra de afaceri aferenta activitatii de furnizare a energiei egal cu diferenta dintre tinta de economie de energie (adica 0,5%) si economia efectiv realizata.

Sumele rezultate din penalitati vor fi varsate in Fondul de eficienta energetica, administrat de ANRE sau de Ministerul Economiei. Sumele colectate din penalizari vor fi folosite pentru finantarea unor proiecte de eficienta energetica incluse intr-un plan national de actiune.

Operatorii de distributie si furnizorii vor fi obligati ca minimum 10% din programele de eficienta energetica sa fie dedicate categoriei consumatorilor vulnerabili, insa nu se cunoaste momentan cum va fi definita aceasta clasa de consumatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.