Bulevardul Aviatorilor si Soseaua Kiseleff au statut de monument istoric.

Bulevardul Aviatorilor si Soseaua Kiseleff au statut de monument istoric pana la luarea unei decizii privind clasarea, procedura declansata deja de Directia pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) a Municipiului Bucuresti, statut care suspenda temporar constructia unor pasaje subterane.

In urma cererii Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), filiala Bucuresti, adresata Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Bucuresti si avand in vedere ca documentatia ce a insotit cererea a primit, pe 20 iunie, aviz favorabil in sedinta Comisiei Zonale a monumentelor istorice, din cadrul directiei, s-a declansat procedura de clasare ca monument istoric a Ansamblului sistem de circulatii publice compus din Soseaua Bucuresti-Ploiesti, Soseaua Kiseleff, Bulevardul Maresal C-tin Prezan si Bulevardul Aviatorilor, potrivit unui document emis de DCPN.

Statutul de monument istoric pentru aceste bulevarde nu ar permite constructia celor doua pasaje subterane de la Piata Charles de Gaulle si Piata Presei, proiecte ale Primariei Capitalei, conform MEDIAFAX.

CNMI discuta in sedinta de miercuri atat avizarea pasajelor subterane de la Charles de Gaulle si Piata Presei, cat si clasarea ca monumente istorice a Bulevardului Aviatorilor si a Soselei Kiseleff. Primele doua propuneri apartin Primariei Municipiului Bucuresti, ultimele doua, Ordinului Arhitectilor. Primarul Capitalei Sorin Oprescu participa la sedinta CNMI.

Totodata, la sediul ministerului a avut loc, miercuri, o manifestatie a catorva reprezentanti de la Asociatia Salvati Bucurestiul, Pro Patrimoniu si Pro-Do-Mo, care sustin clasarea Bulevardului Aviatorilor si a Soselei Kiseleff si se opun constructiei pasajelor de la Piata Charles de Gaulle si Piata Presei.

Citeste si:
Guvernul a modificat Statutul polițistului. Ce spune noua dispoziție
Guvernul a modificat Statutul...

Manifestantii au afisat imagini cu Bulevardul Aviatorilor din prezent si cu cel schimbat in urma constructiei pasajului, precum si mesajul "Salvati Bulevardul Aviatorilor!".

Roxana Wring de la Asociatia Pro-Do-Mo a spus ca solicita ministerului sa clase cele doua bulevarde, care fac parte din patrimoniul urbanistic din secolul XIX al Bucurestiului si care, prin constructia pasajelor, ar deveni "niste autostrazi urbane", defrisandu-se spatiul verde.

"Realizarea celor doua proiecte va distruge arhitectura si coerenta urbana a celor mai reprezentative artere de intrare in Bucuresti (...) Defrisarea vegetatiei si aparitia unei rampe de coborare/urcare, lungi de sute de metri, indiferent ca sunt amplasate pe una sau doua parti, vor afecta grav imaginea bulevardelor si valoarea lor urbanistica. Soseaua Kiseleff, dintr-un parcurs monumental catre Arcul de Triumf va deveni o autostrada urbana, in timp ce Bulevardul Aviatorilor isi va pierde calitatea de bulevard de promenada, transformandu-se intr-un drum expres", se arata in scrisoare.

Citeste si:
Proiectul "Străzi Deschise" în acest weekend va avea loc...
Proiectul "Străzi Deschise"...

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea, in 10 noiembrie, ca societatea civila a declansat o procedura de clasare a marilor bulevarde si transformarea lor in monumente, ceea ce ar duce la oprirea lucrarilor deja incepute.

"Societatea civila a declansat o procedura de clasare a marilor bulevarde care nu exista in nicun fel de anuar si transformarea lor in monumente. Asta ar duce la oprirea lucrarilor care sunt deja incepute. Refuz sa cred ca ministrul Culturii va da curs la asa ceva. Oamenii aia sunt sanatosi la cap", a spus atunci Oprescu.

El preciza ca le-a prezentat punctul de vedere si a ramas sa il prezinte si in Comisia Nationala de Patrimoniu.

"De exemplu, trecerile subterane de la Piata Presei Libere. Astia vor sa aseze pe piedestal de monument asaltul de pe Kiseleff. Am ras, dar la un moment mi-a inghetat zambetul pe buze cand am vazut declaratiile unora. Noi ne dorim o viata civilizata si acum nici subsolul nu pot sa-l aranjez fara sa deranjez arhitectura stradala sau pe cei de la monumente. Devenim caraghiosi. Ministrul a inteles pana la urma si sper sa dea deoparte aberatiile astea intelectuale", a mai spus primarul Sorin Oprescu.

Citeste si:
VIDEO Turnul Eiffel s-a făcut mai mare. Monumentul istoric este...
VIDEO Turnul Eiffel s-a făcut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.