Cabinetul Tariceanu a pus, ieri, capat disputelor legate de alocatiile pentru sustinerea celor care, o data ce devin parinti, isi intrerup activitatea pentru cresterea nou-nascutilor, reusind sa elimine, in urmatorii doi ani, inechitatile create anterior, prin legile adoptate. Cu pretul trecerii "sarcinii" de pe bugetul asigurarilor sociale pe bugetul de stat, respectiv cu un efort financiar estimat la circa 715 milioane lei noi pentru anul 2006 si, respectiv, aproximativ 1.807 milioane lei noi pentru 2007 (cu peste 8.000 miliarde lei vechi mai mult).

Indemnizatia lunara pentru cresterea unui copil creste de la 1 ianuarie 2006 de la 780 la 800 lei noi (de la 7,8 la 8 milioane lei vechi) si se va acorda pentru primele trei nasteri, pentru fiecare nou-nascut, pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu handicap), potrivit ordonantei de urgenta adoptate ieri. Poate primi acesti bani doar parintele natural sau adoptiv care a realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni si opteaza pentru concediu maternal, respectiv mama, tatal, persoana care ia in plasament nou-nascutul sau tutorele.

Ca noutate, daca opteaza pentru reangajare pe piata muncii, cel care a incasat indemnizatia lunara va primi un stimulent de 300 lei noi (3 milioane lei vechi) pana la implinirea varstei de de 2 ani (respectiv 3 ani), indemnizatia de baza de 800 lei noi (8 milioane lei) fiind suspendata in acest caz. Ajutoarele se vor plati pentru fiecare copil, pentru primele trei nasteri (daca se nasc gemeni, mama primeste cate 8 milioane lei pe luna pentru fiecare copil). "Pentru mamele salariat, perioada de 2-3 ani va fi considerata ca stagiu de cotizare", a subliniat Barbu.

Indemnizatia nu se impoziteaza, iar persoana care o primeste nu poate fi urmarita silit

Persoanele care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii si cele care nu au activitate (somer sau casnic) vor primi abia din 2007 o parte din indemnizatia pentru copil. Astfel, de la 1 ianuarie 2007, drepturile pentru sustinerea cresterii copiilor se acorda astfel: * lunar - 600 lei noi (6 milioane lei vechi) pentru persoana care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, iar daca renunta la concediul de crestere a copilului primesc stimulente de 100 lei noi (1 milion lei) pana la imprimirea varstei de 2, respectiv 3 ani * nou-nascutii primesc alocatia de stat, lunar, al carei cuantum va creste de la 23 la 200 lei noi (de la 230.000 lei vechi la 2 milioane lei vechi) pana implinesc 2, respectiv 3 ani.

Practic, s-a optat pentru aceasta solutie, dupa ce 4.000 de copii au fost abandonati, numai in 2004, in maternitatile romanesti, conform unui studiu al UNICEF. "Intr-o familie, venitul ramane acelasi, de 8 milioane lei, doar ca din 2007 va ajunge la toti copiii care se nasc, deci si la cei ai mamelor nesalariate, care, daca se vor intoarce in activitate, vor primi suplimentar la salariu un stimulent de 1 milion lei", a declarat ministrul Muncii. Vor fi vizati cel putin 200.000 de nou-nascuti, dar efortul bugetar va creste cu peste 8.000 miliarde lei.

In prezent, mamele care au cotizat la fondul de asigurari sociale mai mult de sase luni primesc o indemnizatie de 85% din valoarea salariului mediu brut pe economie, aproximativ opt milioane lei, dar cele care nu au cotizat nu primesc nimic. Totodata, alocatia de stat primita de un copil este de 230.000 lei vechi.

Legea va fi una si se va aplica pentru toate mamele, indiferent de domeniul in care lucreaza. Totusi, din cauza costurilor, Guvernul va majora alocatia in 2006 pentru mamele salariate. Abia din 2007 se va putea acorda un ajutor, mai mic, pentru mamele care nu au un loc de munca, dar va fi completat cu o alocatie de stat mai mare pentru copii, cu scopul declarat de a preveni abandonul la nastere si a stimula natalitatea.

"Banii pentru aceste alocatii vor fi suportati de la bugetul de stat, nu de la bugetul asigurarilor sociale, ca pana acum, iar sumele pentru 2006 raman la nivelul din 2005", a declarat, ieri, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, adaugand ca, pentru beneficiari, perioada de cotizare pentru 2006 creste de la zece la 12 luni.

Initial, MMSSF stabilise ca este nevoie de 18.000 miliarde lei pe an pentru sustinerea acestei ordonante, bani pe care ministrul Muncii spera sa-i obtina de la Ministerul Finantelor. ONG-urile au cerut si cer in continuare solutii de prevenire a abandonului pe termen lung, considerand ca problema nu este rezolvata, ci doar amanata cu doi ani.

Ministrul Macovei a renuntat la discriminarea intre mame

In urma sesizarii facute, in premiera, de "Averea", privitoare la discriminarea care a fost facuta de Executiv mamelor care primesc doar 780 RON/lunar pentru cresterea copilului in perioada de postnatal, prin acceptarea unui procent de 75 la suta din veniturile pe ultimele sase luni doar pentru mamele-magistrat, ministrul Justitiei a indreptat, ieri, aceasta eroare sfidatoare. Astfel, ministrul Justitiei Monica Macovei, a sustinut alaturi de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, in Executiv, abrogarea articolului din Legea 303 modificata in ultimul pachet de legi, astfel ca discriminarea nu-si va mai produce efectele. Initiativa celor doi ministri e salutara. Macar discriminare sa nu fie!


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.