Aproximativ 200 de pensionari protesteaza, miercuri, in Piata Victoriei, nemultumiti de neindexarea pensiilor in 2012, dar si de contributia la asigurarile de sanatate de 5,5%.

  • De ce au iesit pensionarii in strada?

Presedintele Federatiei "Unirea", Dumitru Cojanu, a declarat ca pensionarii sunt nemultumiti ca in 2012 pensiile nu vor fi majorate in raport cu inflatia plus 50% din cresterea salariului mediu brut, fiindu-le astfel incalcate drepturi legale.

El a precizat ca presedintele Traian Basescu a considerat "un cadou" pentru pensionari faptul ca in 2012 nu vor fi reduse pensiile si nici nu vor fi impozitate, dar acest lucru reprezinta de fapt o inducere in eroare, pentru ca in realitate sunt taiate drepturi legale. Proiect de Guvern: Salarii si pensii, inghetate la scumpiri anuntate

  • Pensionarii solicita indexarea pensiilor, eliminarea coplatii, a impozitului si contributiei la asigurarile de sanatate de 5,5%.

Actiunea de protest organizata de Federatia Pensionarilor "Unirea" este programata sa se incheie la ora 13.00, scrie MEDIAFAX.

Pensionarii au anuntat ca vor organiza in perioada urmatoare mitinguri de protest, pentru a cere guvernantilor sa le respecte drepturile legale.

Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului cel mai probabil fara masuri de indexare a pensiilor si crestere a salariilor pentru bugetari, existand varianta ca majorarile sa fie acordate in partea a doua a anului viitor, in functie de incasarile la buget, declara, in 26 octombrie, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea

Surse oficiale au declarat anterior ca Guvernul ia in calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care sa nu includa nicio majorare de salarii si pensii cel putin pana in al doilea semestru din 2012, datele economice urmand sa fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale cresteri in partea a doua a anului viitor.

Presedintele Traian Basescu declara, la TVR, ca, din cate stie de la Guvern, nu se pot indexa pensiile de la 1 ianuarie 2012.

"Cand ma refer la prudenta, ma refer la necresterea cheltuielilor. Ce pot spune cert la aceasta ora, despre pensii, e ca nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. In rest, e o chestiune pe care o analizeaza Ministerul de Finante, Guvernul. Deci nu se vor face reduceri",
a spus presedintele Basescu.

Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

Pensionarii vor da in judecata Guvernul daca ingheata pensiile in 2012, acest lucru fiind contrar legislatiei in vigoare, declara presedintele Federatiei Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu. Pensionarii spun ca vor da in judecata Guvernul daca ingheata pensiile

"Guvernul a avut grija sa ne pregateasca din vreme despre inghetarea pensiilor, sa ne spuna pe diverse voci ca este imposibila indexarea pensiilor anul viitor. Vom da Executivul in judecata si cu decizia instantelor romanesti vom merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)", a spus Preda Nedelcu.

Legislatia in vigoare prevede ca pensiile trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflatie si 50% din cresterea salariului mediu brut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.