Procurorii au retinut, luni, 11 membri ai clanului "Drabi", o grupare de camatari violenti care dadeau imprumuturi si cereau inapoi chiar si de zece ori banii, pentru a-si convinge victimele sa plateasca acestia folosindu-se de adevarate tehnici de teroare, informeaza Ministerul Public.

Retinerile au venit dupa descinderile si perchezitiile facute luni dimineata in 13 locuinte din Ialomita si una din Bucuresti.

"Toti cei mentionati sunt cercetati sub aspectul savarsirii unor infractiuni grave, comise cu violenta, in perioada 2007-20011, precum violare de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, santaj, distrugere, tentativa de omor, favorizarea infractorului, marturie mincinoasa, fals in inscrisuri oficiale, furt calificat, atat in forma autoratului, cat si a complicitatii si instigarii", scriu procurorii instantei supreme intr-un comunicat dat publicitatii luni noapte.

Anchetatorii sustin ca faptele de care cei retinuti sunt acuzati au fost comise "in contextul in care inculpatii aveau ca principala preocupare acordarea de «imprumuturi camataresti», urmate de actiuni de extorcare, prin manifestari violente de natura fizica si psihica asupra partilor vatamate", relateaza MEDIAFAX.

Astfel, celor carora le dadeau bani cu camata li se cerea inapoi chiar si de peste zece ori suma imprumutata.

"De asemenea, din ansamblul probelor administrate a rezultat ca inculpatii foloseau si alte metode de extorcare a partilor vatamate si solicitau, sub amenintare si violenta, pretinse datorii, iar cand aceste persoane depuneau plangeri la organele de politie, pentru a le determina sa-si retraga plangerile, le santajau cu un rau asupra familiilor si rudelor. Astfel, patrunderea in locuintele partilor vatamate, cu forta si cu arme, precum si amenintarea ca in cazul in care nu se va da satisfactie solicitarilor lor nelegitime vor recurge la viol sau ucidere a copiilor constituiau actiuni infractionale ale inculpatilor care deveneau, astfel, de temut in fata localnicilor", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Două clanuri din Craiova s-au încăierat chiar în ziua de Paște
Două clanuri din Craiova s-au...

De exemplu, membrii gruparii "Drabi", care sunt inruditi, atacau cu sabii sau bate fie persoanele pe care le imprumutasera, fie familiile acestora, inclusiv minori. Deseori ajungeau sa-si blocheze victimele in trafic sau chiar sa tamponeze intentionat masinile acestora, pentru a le distruge.

Potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme, membrii gruparii "Drabi" au fost cercetati "in numeroase dosare penale" insa, pentru ca faptele erau gresit incadrate ca infractiuni unice desi ele reprezentau "acte materiale ale unor infractiuni de santaj in forma continuata", dosarele au fost inchise prin "neurmarire penala". Dupa ce primeau NUP-uri, camatarii din clanul "Drabi" isi amenintau in continuare victimele, descurajandu-le sa mai faca plangeri penale.

Citeste si:
Lider PNL, acuzat de camatarie si sechestrare de persoane
Lider PNL, acuzat de...

"Aceasta situatie a fost posibila si prin implicarea unui ofiter de politie judiciara care nu a indeplinit atributiile profesionale", se mai arata in comunicatul Ministerului Public.

In prezent, dosarele in care sunt cercetati membrii clanului "Drabi" au fost preluate de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni. Din cele sapte dosare penale, cinci se aflau in lucru iar alte doua fusesera inchise cu solutii de netrimitere in judecata, care insa au fost infirmate, urmarirea penala in acestea urmand sa fie continuata de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetul instantei supreme.

  • Seful Biroului de Investigatii Criminale Urziceni, arestat

Comisarul Constantin Greu, seful Biroului de Investigatii Criminale Urziceni si fostul sef al Politiei municipiului, a fost arestat de Curtea de Apel Bucuresti, alaturi de alti sapte membri ai gruparii de camatari "Drabi".
Citeste si:
Medic de la Institutul Oncologic, reținut după ce a cerut mită...
Medic de la Institutul...

Potrivit anchetatorilor, Constantin Greu incadra faptele interlopilor la infractiuni unde erau necesare plangeri prealabile ale victimelor, care insa refuzau sa mearga la Politie de frica membrilor gruparii de camatari, sau dadea solutii de neurmarire penala.

"Din probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale a rezultat ca inculpatii au fost cercetati in numeroase dosare penale, dar pentru ca faptele au fost incadrate in infractiuni unice, desi reprezentau acte materiale ale unor infractiuni de santaj, in forma continuata au fost solutionate prin neurmarire penala. In acest context, asupra partilor vatamate se exercitau in continuare presiuni si amenintari, acestea fiind descurajate sa mai formuleze plangeri penale impotriva agresorilor. Aceasta situatie a fost posibila si prin implicarea unui ofiter de politie judiciara care nu a indeplinit atributiile profesionale", informa, luni, Ministerul Public.

Citeste si:
Putin a dat ordin să se verifice firmele care au anunțat că se...
Putin a dat ordin să se...

Comisarul Constantin Greu a demisionat din functia de sef al Politiei municipiului Urziceni in 2009, la o luna dupa ce doua clanuri de romi din oras s-au luat la bataie chiar in fata Politiei, relateaza Medias Info.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.