Dupa ce plajele au afectat serios popularitatea litoralului romanesc, pirtiile de schi par a fi marea problema a turismului de iarna. Conform autoritatilor, cel mult 30 de pirtii de schi sint omologate.

Pina ca programul guvernamental "Super-schi in Carpati" sa-si justifice numele, mai este mult. In Romania sint aproximativ 120 de pirtii de schi. Dintre acestea, doar un sfert sint omologate. "In Romania exista doar 30 de pirtii omologate, unde turistii pot fi, de exemplu, asigurati in cazul unor accidente. In Sinaia, una dintre cele mai importante statiuni de schi, nu este nici o pirtie omologata. Desi exista programe de dezvoltare a acestui segment, autoritatile locale nu se implica suficient si nu omologheaza pirtiile", spune Ovidiu Iuliu Marian, presedintele ANT.

Poiana, in frunte

Pe lista ANT, cele mai multe pirtii omologate se afla in Poiana Brasov, in numar de zece. Locul al doilea il ocupa Azuga si Lupeni, cu cite patru. Mai exista pirtii omologate la Bran, Borsa, Busteni, Cirlibaba, Semenic si Mogosa. Surprinde lipsa de pe lista ANT a unor statiuni bine cotate, precum Predeal sau Vatra Dornei, ale caror pirtii se afla insa in curs de omologare. In Predeal, de exemplu, exista conditii bune, pirtii cu tunuri de zapada si instalatie de nocturna, insa, conform datelor furnizate de ANT, acestea inca nu sint omologate.

Imaginea conteaza

Omologarea este un criteriu important in cazul turistilor straini. "Acestia se intereseaza daca pirtiile sint omologate, deoarece vor sa aiba toate conditiile. Trebuie accelerat acest proces", spune Traian Badulescu, ofiterul de presa al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Foarte importante pentru straini sint conditiile de siguranta, iar certificarea lor atesta faptul ca locul este demarcat, ca sint ocolite gropile si portiunile dificile, dar si ca nu risca sa se loveasca de vreo persoana care foloseste sania sau punga de plastic. In ceea ce priveste infrastructura, lucrurile au avansat considerabil. Tunuri pentru zapada artificiala exista in cinci statiuni, in 11 sint pirtii cu instalatii de nocturna, in vreme ce instalatii de transport prin cablu exista la majoritatea pirtiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.