Dupa ce 42 de romani au fost raniti, medicii oftalmologi cer interzicerea vanzarii petardelor catre populatie.Cel mai tanar pacient ranit in noaptea dintre ani are 2 ani si jumatate . Sase pacienti risca sa ramana chiori, iar un altul, sa orbeasca . Medicii bucuresteni au mai tratat zeci de persoane batute, injunghiate sau care au intrat in coma din cauza alcoolului

Petardele, artificiile si rachetele din noaptea de Revelion au facut cele mai multe victime din ultimii ani. Asta, probabil, si din cauza ca in ultimele zile ale anului 2004 s-au vandut de trei ori mai multe bombe si pocnitori decat in 2003. Numai la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Capitala au ajuns 42 de victime ale petardelor. 19 dintre acestea au venit chiar in noaptea de Revelion, patru necesitand interventii chirurgicale de urgenta. "Sambata, am mai avut 15 cazuri si inca doi in dimineata de duminica. Cu alti sase pacienti raniti inainte de Revelion, bilantul este tragic. Anul trecut, am inregistrat 12 cazuri", a declarat conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti. Cei mai multi raniti sunt adulti cu varste cuprinse intre 22 si 35 de ani. Cel mai tanar pacient are doar 2 ani si jumatate. Sase dintre acestia sunt in pericol sa isi piarda cate un ochi, iar un altul risca sa orbeasca deoarece o petarda i-a provocat arsuri grave la ambii ochi. Altora, exploziile le-au taiat pur si simplu pleoapele.

Ieri, in camera de garda astepta sa fie internat un tanar de 17 ani si jumatate. El fusese adus de mama sa, pentru ca o pocnitoare i-a explodat in mana si i-a afectat si ochii. Medicii oftalmologi spun ca urmarile acestor accidente nu pot fi prevazute. "Cei care au avut plagi cu retentie de corp strain prezinta riscul unor infectii care nu se stie cum vor evolua. Trebuie interzisa vanzarea de artificii si petarde catre populatie. Multi dintre cei raniti spun ca petarda a explodat imediat ce i-au dat foc, neavand timp sa se fereasca. In nici o tara din Uniunea Europeana, persoanele fizice nu au voie sa foloseasca astfel de materiale explozive. Focurile de artificii sunt organizate numai de catre firmele specializate", a mai spus conf. dr. Pop. Victimele petardelor nu au ajuns numai la Spitalul de Urgente Oftalmologice.

La Spitalul Universitar a fost adusa in noaptea de Revelion o femeie care a fost desfigurata de o racheta care si-a schimbat traiectoria si i-a explodat in fata. Femeia a fost internata la sectia de chirurgie plastica si va trebui sa fie supusa mai multor operatii. Tot la Universitar s-au mai prezentat alte 15 persoane, adulti si copii cu arsuri la cap, ochi si maini. La Spitalul de Urgenta au ajuns doua persoane cu arsuri la maini din cauza artificiilor. Pe langa cei raniti de petarde, medicii de la spitalele de urgenta din Capitala au trebuit sa acorde ingrijiri si persoanelor agresate sau care au baut sau au mancat in exces. 20 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenta in coma alcoolica, alte 8 fiind supravegheate de medicii de la Universitar. Acestia au mai tratat 32 de pacienti raniti in urma unor agresiuni. La Spitalul de Urgenta a fost adus in stop cardio-respirator un tanar injunghiat, dar care nu a mai putut fi salvat. Alti 13 pacienti care sufereau de pancreatita, colici biliare sau ulcer au fost adusi la Spitalul Universitar dupa ce au mancat prea mult. Si medicii de la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) au fost solicitati pentru transportul pacientilor in stare avansata de ebrietate sau loviti de petarde. Dupa miezul noptii, la SAMB s-au inregistrat 350 de apeluri.

Zeci de timisoreni, raniti in "revolutia de Revelion"

Ca la revolutie, asa a fost la Timisoara in noaptea de Revelion. Din 31 seara si pana in primii zori ai lui 2005, exploziile artificiilor si petardelor au transformat strazile orasului de pe malurile Begai intr-un camp de lupta. Si, ca-n orice razboi, nu au lipsit victimele. Pustii au deschis festivalul cu pocnitori aruncate prin scari de bloc si pe sub masini. Aproape de miezul noptii, cerul a inceput sa fie luminat de artificii. Cu cat momentul zero al Revelionului se apropia, cu atat crestea numarul stelelor cazatoare. La miezul noptii, era nebunie. Jocul de artificii pregatit de primarie in centrul Timisoarei a palit in fata spectacolului ad-hoc realizat de oamenii obisnuiti.

Din Calea Girocului si pana in celalalt capat al orasului, in zona Torontalului, zeci de mii de artificii au explodat intr-o cadenta ametitoare. Nu se mai auzea nimic, in afara unui ecou prelungit al exploziilor. Aerul mirosea a praf de pusca, iar strazile au disparut sub un val de fum. Doar girofarurile ambulantelor care au lucrat non-stop reuseau sa taie pentru cateva secunde ceata cu miros de pucioasa. Si la Clinica de Oftalmologie a fost nebunie. In noaptea de Revelion, au fost adusi nu mai putin de 12 timisoreni care aveau rani la ochi provocate de petarde. Cel mai grav caz a fost cel al unui barbat de 23 de ani, L. Ilie, care a venit cu ochiul stang scos din orbita. Acesta a coborat dintr-o masina pe strada Amicitiei din Calea Lipovei, cand s-a trezit cu o petarda ca-i explodeaza drept in ochi. Politistii ii cauta acum pe tinerii care se aflau in apropiere in momentul producerii incidentului ca sa stabileasca vinovatul pentru acest incident. O adolescenta de 17 ani a fost internata, de asemenea, in stare grava dupa ce o petarda i-a explodat in fata in timp ce se afla in zona patinoarului. Medicii nu pot spune deocamdata daca fata va mai vedea vreodata. Alti zeci de raniti au ajuns si la urgenta Spitalului Judetean - unii au fost raniti de artificii, altii au inceput anul cu o bataie sanatoasa. O tanara s-a ales cu arsuri grave la picioare dupa ce artificiile i-au aprins pantalonii. Doi barbati au ajuns cu capetele sparte la Urgenta pentru ca nevestele i-au "sorcovit" - pe unul cu celularul, iar pe celalalt cu telecomanda.
Si Rm. Valcea a petrecut in strada

Bubuiala de Anul Nou s-a lasat cu arsuri de gradul II si atacuri de panica

La trecerea dintre ani, mii de valceni au iesit in strada pentru petrecerea Revelionului. Unii dintre ei sunt de acord cu initiativa Primariei de a opri circulatia rutiera pe o portiune din str. Calea lui Traian si montarea unei scene pentru spectacole in fata magazinului Cozia. Altii insa - indeosebi cei care locuiesc in blocurile din apropiere - nu sunt de acord cu organizarea de spectacole "cu bubuituri mai rau ca in timpul revolutiei". Pentru ca nu mai suportau zgomotele infernale ale petardelor si rachetelor luminoase, unii si-au pus vata in urechi. Cu toate acestea, petrecerea de Revelion a fost pentru cei mai multi dintre valceni extrem de distractiva.

Cei prezenti in centrul municipiului Rm. Valcea ciocneau pahare cu sampanie, chiar daca se cunosteau sau nu, bucurosi ca participa impreuna la un asemenea eveniment. N-au lipsit nici tuica fiarta si vinul fiert. In noaptea de Revelion a fost insa forfota mare si la Spitalul de Urgenta. Numai la "Medicala" au fost internate peste 50 de persoane, iar alti 16 pacienti au fost afectati de plagi si contuzii provocate de petardele aruncate aiurea. Un tanar de 26 de ani a suferit arsuri de gradul II, fiind necesara trimiterea acestuia la Spitalul de Urgenta din Craiova. Cu multiple arsuri, tot din cauza petardelor si jocurilor de artificii, s-au ales si un barbat de 32 de ani, precum si 6 minori. La Spitalul de Urgenta din municipiul Rm. Valcea au fost internate noua persoane care acuzau atacuri de panica din cauza zgomotelor si a fricii de a nu fi accidentate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.