In perioada 6-13 noiembrie, are loc la Bucuresti o noua editie a Festivalului National de Teatru, eveniment obisnuit pentru publicul Capitalei, pentru ca a ajuns la cea de-a XV-a editie.

Cateva noutati diferentiaza intr-o oarecare masura editia 2005 de cele anterioare, cea mai importanta fiind reluarea colaborarii dintre Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Capitalei. Aceasta nu a mai participat cativa ani la organizare din cauza disensiunilor politice care au provocat numeroase blocaje la nivelul municipalitatii. Festivalul National de Teatru a fost una dintre victimele acestor neintelegeri, dar incepand din acest an Primaria revine printre organizatori, alaturi de UNITER si Televiziunea Romana, si ofera nu numai sprijin moral, ci si unul material, destul de consistent.

In replica, organizatorii a facut eforturi pentru ca fiecare spectacol sa se joace de cate doua ori pentru a fi vazut de cati mai multi iubitori de teatru. Biletele sunt vandute de teatrele-gazda, la preturile obisnuite practicate de acestea. Editia 2005 a festivalului are o amprenta speciala din punct de vedere artistic, selectionerul Marina Constantinescu marturisind ca a cautat nu spectacole sau institutii, ci regizori, festivalul fiind o reverenta fata de contributia acestora la creatia teatrala si, in plus, dedicat memoriei lui Vlad Mugur, care a marcat istoria teatrului romanesc recent.

Din lista finala alcatuita de Marina Constantinescu fac parte Liviu Ciulei (cu spectacolele Sase personaje in cautarea unui autor- foto si Henric al IV-lea, Teatrul Bulandra), Alexandru Tocilescu (O zi din viata lui Nicolae Ceausescu la Teatrul Mic), Mihai Maniutiu (cu spectacolele Electra, Teatrul National Sibiu si Woyzeck, Teatrul Maghiar din Cluj), Alexandru Dabija (cu Trei surori, Teatrul "Toma Caragiu", Ploiesti si Asteptandu-l pe Godot, Teatrul "Sica Alexandrescu", Brasov), Tompa Gabor (Casa de pe granita, Teatrul National Sibiu si Medeea.Cercuri, Teatrul Municipal Novi Sad), Alexander Hausvater (Regele Cymbeline, Teatrul Maghiar Timisoara), Victor Ioan Frunza (Scaunele, Teatrul German de Stat, Timisoara), Dragos Galgotiu (Portretul lui Dorian Gray, Teatrul Odeon), Felix Alexa (Gandirea, TNB), Vlad Massaci (Romantiosii, studioul Casandra), Radu Afrim (Cheek to Cheek, Teatrul Nottara), Gianina Carbunariu (mady.baby.edu, Teatrul Foarte Mic), Ana Margineanu (8.9, 8.9, fierbinte dupa 89, Teatrul Foarte Mic), Bocsardi Lazslo (Nu se stie cum, Teatrul Nottara), Radu-Alexandru Nica (Nora, Teatrul National Sibiu).

Cateva exceptii de la regula ce functiona pana acum - invitarea spectacolelor din stagiunea precedenta - au fost incluse tot in categoria "reverente": asa se face ca din programul festivalului fac parte si doua noi spectacole semnate de Yuriy Kordonskiy (Inima de caine, TNB) si Alexandru Darie (Triumful dragostei, Teatrul Bulandra, are premiera chiar in festival), un spectacol din stagiunea precedenta, semnat de Silviu Purcarete (Cum doriti), prezentat si anul trecut in festival si premiat la ultima editie a Galei Uniter.

O alta "reverenta" va fi facuta poetului Cristian Popescu, prin prezentarea spectacolului Un tramvai numit Popescu, realizat de regizorul Gavril Pinte pe versuri de Cristian Popescu. Sectiunea Master Class va fi ea insasi o "reverenta fata de actor", cu cele doua spectacole incluse - Mascariciul, dupa Cehov (Bulandra), in regia si interpretarea lui Horatiu Malaele si Rose, de Martin Sherman (Teatrul Act), recital actoricesc sustinut de Rodica Negrea, in timp ce invitarea spectacolului semnat de Cornel Todea (Harap alb, Teatrul "Ion Creanga") e menit sa repare greseala perpetuata in timp a marginalizarii teatrului pentru copii.

O alta noutate este aceea ca toti participantii la festival vor fi rasplatiti cu "onorarii occidentale", cum spun organizatorii, iar editia din acest an se doreste o avanpremiera la internationalizarea festivalului care va avea loc in 2006, Bucurestiul fiind singura capitala din fostul bloc estic unde nu exista un festival international de teatru.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.