Din ianuarie, masinile fara RCA vor fi radiate Tarifele de asigurare pentru 2006 difera de la o societate la alta. Printr-o ordonanta de urgenta, masinile care nu vor avea polita de asigurare obligatorie auto vor fi radiate, iar circulatia fara RCA va constitui baza unui viitor dosar penal. Nu toate societatile de asigurari au scumpit RCA pentru 2006.

Dupa amendamentele primite de la Comisia Europeana, vizavi de numarul mare al masinilor din Romania care circula fara polita de RCA si care ar putea crea probleme Romaniei dupa aderare, Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care toate masinile care nu si-au incheiat asigurare vor fi radiate.

Dupa toate probabilitatile, ordonanta va fi inaintata spre aprobabre in aceasta saptamana. Potrivit bazei de date (n.r. - care va fi in curand gata) a Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA), la ora actuala, cel putin 400.000 de masini circula fara RCA. Viitorul act normativ va face notificari catre cetatenii care nu au RCA, urmand ca, dupa un termen de 30 de zile, masinile fara astfel de polite sa fie radiate automat. Daca si dupa radiere proprietarul va folosi autoturismul, acesta este pasibil de deschiderea unui dosar penal.

Limita de extindere a politei RCA si pe partea de Carte Verde pentru tarile din Uniunea Europeana va intra in vigoare de la data aderarii Romaniei la UE, dupa cum precizeaza Ovidiu Ciobanu, directorul departamentului juridic de la Allianz tiriac. Acesta precizeaza ca nu este vorba de o unificare a politei RCA cu Carte Verde, ci de o extindere de acoperire a politei RCA pentru cei care circula in tarile UE, deoarece cei care vor circula in Turcia, de exemplu, vor avea nevoie de Carte Verde.

Asigurarile RCA au tarife diferentiate in 2006
Trebuie mentionat ca, aceste noi legi apar chiar in pragul inceperii campaniei RCA pe 2006 de catre asiguratori si, de aceea, tariful politei conteaza pentru urmatorii doi ani. Vestea buna este ca, desi majoritatea societatilor de asigurari au mers pe o majorare a tarifelor in 2006 cu 20% sau chiar 30% fata de pretul din 2005, nu toate societatile de asigurari si-au prevazut o scumpire de tarife pentru RCA de anul viitor.

Potrivit normelor CSA din 2004, societatile de asigurari aveau voie ca pentru anii 2005 si 2006 sa aplice valori cuprinse intre -10% si +20% fata de pretul de baza stabilit de Comisie. De asemenea, in ordinul CSA de reglementare a RCA, se specifica faptul ca, odata cu punerea in functiune a bazei comune de date, un client cu contract RCA poate trece de la o societate la alta, de la un an la altul, doar dupa ce depune si inregistreaza o cerere pentru acest lucru la societatea de asigurari, cu 30 de zile inainte de expirarea politei.

Bazandu-se pe faptul ca, dupa aparitia bazei de date, din cauza acestei cereri, foarte multi clienti vor renunta sa mai schimbe compania de asigurari, majoritatea asiguratorilor au aplicat cota de reducere de 10% fata de tariful de baza in 2005, pentru a-si atrage clientii, fiind convinsi ca dupa aceasta prima polita posibilitatea de mobilitate a acestora de la o societate la alta va fi foarte redusa.

Alte societati insa au mizat pe faptul ca baza de date de care era conditionata scrierea cererii de transfer de la o societate la alta nu va fi gata in timp util si au ales fie tariful de baza anuntat de CSA (cazul BT Asigurari) valabil si in 2005 si in 2006, fie reducerea de 10% in ambii ani de referinta. In acest context, poate fi cautata societatea de asigurare care ofera cel mai mic tarif din piata, deoarece pentru anul 2006, politele RCA vor avea tarife diferentiate.

"Preferam sa oferim cel mai bun pret clientilor, in loc sa-l majoram sau scadem de la un an la altul. De aceea, am ales sa avem si in 2006 aceeasi strategie de pret ca in 2005."

Bogdan Stan, director general Asitrans Asigurari


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.