Inspectorii ANPC au gasit la vanzare salam mucegait, parizer de curcan care continea emulsie de sorici si slanina de porc, salam de vara si carnati cabanos cu apa si sare peste cantitatea permisa, 90% dintre comerciantii verificati fiind gasiti cu nereguli si amendati cu peste 430.000 de lei.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat marti ca aproximativ 90 la suta dintre comerciantii de carne verificati de inspectori au fost depistati cu nereguli, fiind date amenzi de peste 430.000 de lei, relateaza MEDIAFAX.

Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au verificat in septembrie modul de comercializare a produselor din carne, fiind controlati 158 de operatori economici, dintre care la 139 (88 la suta) au fost gasite nereguli.

Din cele 5.600 de kilograme de preparate din carne verificate, 2.300 (41 la suta) nu respectau prevederile legale. Comisarii ANPC au prelevat 63 de esantioane de preparate din carne, constatand in urma analizelor de laborator ca 43% prezentau nereguli.

Inspectorii au oprit definitiv de la comercializare 152 de kilograme de preparate din carne in valoare de 2.900 de lei, produsele fiind alterate, cu termenul de valabilitate expirat sau care afectau interesul economic al consumatorilor. Pe de alta parte, 1.750 de kilograme de preparate din carne in valoare de 23.300 de lei au fost oprite temporar de la comercializare, inspectorii au aplicat 159 de sanctiuni contraventionale, din care 110 amenzi in valoare 437.500 de lei.

  • Principalele abateri se refera la comercializarea preparatelor care prezentau caracteristici organoleptice si fizico-chimice neconforme, de exemplu salam cu mucegai pe membrana produsului, carnati de Plescoi de oaie cu suprafata lipicioasa si aspect de vechi.

Au mai fost descoperite si produse din carne care contineau apa si sare peste cantitatea permisa: salam de vara, salam Victoria, carnati cabanos. Au fost descoperite si produse care aveau abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorului, de exemplu denumiri care induceau in eroare consumatorii asupra naturii reale a produsului. Cerbulescu a dat ca exemplu un produs comercializat ca parizer de curcan, iar conform ingredientelor continea emulsie de sorici si slanina de porc.

Unii comercianti aveau produse al caror al continut inscris pe eticheta nu putea fi probat, ca de exemplu preparate din carne provenite din productie proprie pe care se inscria "produs traditional", fara a se face dovada in acest sens, sau carnati, pastrama si kaizer comercializata sub denumirea de "produse naturale" pentru care nu s-au putut prezenta documentele care sa ateste autenticitatea denumirilor adoptate la vanzare, precum si "carnati bio la gratar" sub forma de semipreparat congelat neetichetat, pentru care nu s-au prezenta documente care sa ateste legalitatea utilizarii mentiunii bio.

Citeste si:
România a emis prin sistemul RAPEX o alertă pentru măști neconforme
România a emis prin sistemul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.