Pacientii de la Spitalul "Sf. Ioan" vor face dializa fara aparat, cu ajutorul organismului. Inventia a fost premiata cu aur in 2010, la Salonul International de Inventii de la Geneva.

In urma cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul "Sfantul Ioan" din Bucuresti, impreuna cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Checherita, au inventat o noua metoda revolutionara de dializa, peritoneofiltrarea.

  • In ce consta noul tratament

Potrivit medicilor, pentru aceasta metoda este folosit peritoneul ca membrana de dializa, astfel ca nu mai este nevoie de aparat. Mai exact, dializa este facuta de organism, relateaza MEDIAFAX.

Interventia echipei medicale consta in a produce ''urina prin stoarcerea sangelui din vasele peritoneului". Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu care elimina urina fiziologic prin vezica urinara. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic doua microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celalalt pentru a elimina lichidul prin vezica.

  • Desi preturile pentru tratament ar scadea de zece ori, putini sponsori au fost dispusi sa sustina financiar inventia

"Nu am crezut ca aceasta inventie care ar reduce preturile de zece ori va astepta aproape un an sponsori pentru a incepe studiile. Poate ca inventie deranjeaza o afacere mondiala de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scaderea preturilor de zece ori. O inventie premiata cu aur la Geneva, dar fata de care marile companii producatoare de rinichi artificiali si materiale de dializa nu arata interes deosebit - este soarta multor inventii exceptionale ale cercetatorilor romani", a declarat profesorul Alexandru Ciocalteu.

In Romania exista aproape 10.000 de pacienti dializati pentru insuficienta renala cronica
, iar costul terapiei acestor bolnavi, suportat de CNAS, depaseste o suta de milioane de euro pe an.
Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Citeste si: Medicii specialisti din Romania, pe cale de disparitie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.